2018-10-31
呢個蛋糕由澳洲hit到黎香港,終於試到佢!開頭聽朋友介紹個蛋糕既時候,覺得西瓜加蛋糕呢個配搭好奇怪。但朋友形容佢係食過最好味既蛋糕,沒有之一。見到近年有餐廳引入呢款蛋糕,決定一試!買左件裝,都唔細件,一件好足夠兩個人食,價錢當然都唔平,差唔多七十大元一件。見到蛋糕層次分行,影相果陣已經係係室溫放超過左一小時,見到cream層都有少少溶溶地既狀態。第一層有開心果仁、啫哩、士多啤梨、玫瑰花瓣;第二層係CREAM;第三層係海棉蛋糕;第四層CREAM;第五層係西瓜;第六層CREAM;第七層係海棉蛋糕!就咁數已經有七層,可想而知口感係幾咁豐富!忌廉甜而不膩,好Rich!海棉蛋糕係屬於濕潤型,不過太多層食唔出係咩味道,總之就係好味西瓜片清甜爽口無渣,又唔會出哂水影響個蛋糕!成個配搭係Amazingly Awesome!睇得又食得,不過食果陣就真係要小心啲食,始終西瓜果層比較難切實在太好味,唔鐘意食蛋糕既朋友都讚口不絕,所以都忍唔住要比5星星
招牌蛋糕