2017-12-01
雲石蛋糕而家系台北真係大熱,但對小編呢啲窮鬼尼講台灣真係太遠。好彩而家近近地葵廣就食到啫😂小編上次去果陣咁岩就賣曬,今日一於再去博下先💪佢哋有4隻味既雲石流心戚風蛋糕提供比你揀架,分別係比利時60%特濃朱古力、宇治抹茶牛奶、Twinings伯爵茶同紫薯牛奶。小編尼期有舖伯爵茶癮😂所以揀咩你懂的!外表上嘅精髓就一定係雲石棉花糖😍尼一個雲石效果係由竹炭粉同埋棉花糖整成架,冇色素㗎。而味道上嘅精髓就一定係個伯爵茶流心餡🤤個流心餡唔會話太甜,帶有淡淡嘅伯爵茶香味,而且流心餡裏面仲有D伯爵茶茶葉碎喺度👍令到整體嘅香氣倍增丫!戚風蛋糕方面,蛋糕都算濕潤,而且帶有超級微弱嘅茶味。最後整體來講小編覺得真係好好味,雖然見到有人話整體都有少少偏甜,不過對於小編呢個甜品控來講就覺得啱啱好啦,而且棉花糖同伯爵茶嘅茶香真係出奇地咁夾,唔會死甜😋最後,因為店舖岩岩新開張運作仲未話好純熟😔都要等10-15mins先見到實物。而且佢地宜家每日限賣50個架咋,有機會都想再食多次丫🙈
小編上次去果陣咁岩就賣曬,今日一於再去博下先💪