2017-10-29 534 瀏覽
今日係重陽節,祭祖前我地去燒味舖買燒肉,咁啱見到有師傅喺度燒緊乳豬,聞到好香嘅燒烤肉香,口水都流埋。老豆話「望乜啫,咁想食,今晚帶你去『豬兜』食乳豬啦」。Thanks for your 爛gag...老豆以前喺港島區返工,佢講嘅『豬兜』即係兜記即燒乳豬專門店,不過佢out咗啦,上網check返,兜記改左名做勝記啦,不過依然有即燒乳豬食。酒家入面有個小型「水族館」,入面啲水都幾清澈,周圍亦都乾淨企理,海鮮可以放心食用,亦某程度反映酒家管理衛生程度係OK嘅。另外亦有個恒溫紅酒櫃,可以幫客人KEEP起啲酒。懷舊醬烤豬 - 酒家做緊大特價乳豬,出面酒樓食乳豬平極全隻最少都要六百幾蚊,呢度全隻只不過係$368咋,一坐低唔駛點諗就叫左半隻$198。乳豬肉排列到好似一隻真乳豬咁,有腳仔架。(好對唔住呀豬BB)食乳豬除左肉質之外仲要睇埋師傅燒乳豬嘅水準,見到乳豬皮色澤均勻,即係火候控制得非常好。乳豬皮皮脆鬆化,肉質嫩滑,肉汁豐富,最重要係中間嘅脂肪厚薄適中,唔會過肥,啱晒我老豆呢啲要控制吓飲食(而又想乜都食)嘅人仕。我就鍾意原汁原味,老豆就鍾意點甜醬,話咁先夠正宗。《乾隆醉雞(小)》$58 - 醉雞係

酒家入面有個小型「水族館」
另外亦有個恒溫紅酒櫃,可以幫客人KEEP起啲酒。

乳豬肉排列到好似一隻真乳豬咁,有腳仔架。(好對唔住呀豬BB

)嘅人仕。

我就鍾意原汁原味,老豆就鍾意點甜醬,話咁先夠正宗。

《乾隆醉雞(小)》$58 - 醉雞係我至愛,係我去到任何餐廳見到餐牌有都一定會叫嘅程度。
呢道醉雞嘅酒帶藥材味,味道亦掌握得幾好:雞嘅肉味、酒味同藥材味均勻,藥材味同酒配合令咀嚼嗰陣有啲回甘。雞肉本身亦都肉質鮮嫩再帶點油脂,所以食落都幾香滑。
我對醉雞要求都幾高,呢度有中上水準。
《川椒蝦球》$168 - 「川椒系列」又係另一道我去到任何餐廳見到餐牌有都一定會叫嘅菜,因為有我鍾意食珍珠菜葉,我細細個嗰陣係偏食唔食菜,但珍珠菜葉係我嗰陣唯一會食嘅蔬菜,全因為珍珠菜葉會係炸到香脆,入口似薯片多過似菜

呢道菜嘅珍珠菜葉都算多,啱晒我,兩老知我鍾意食,留咗大部份葉俾我食,作為回禮我都俾佢地食多隻蝦啦~

蝦肉鮮爽,而且炒得夠惹味,當中仲帶有輕微嘅麻辣刺激一下舌頭,我地好快就掃清。

《干炒牛河》$88 - 好大碟嘅干炒牛河,炒得好香,稍為坐遠咗啲都聞到。牛肉軟腍嫩滑,亦都唔會過於油膩。出面茶仔都$50-60蚊一碟,而且只係一人份量,呢碟至少兩倍份量,性價比都幾高。
整體嚟講食物水準不錯。最後想提一提服務方面 - 酒家人手不足,我地去到嗰陣大約係8成入坐率,但侍應們已經忙到手忙腳亂,有時叫左沖茶執碟都因忙緊其他事轉頭就唔記得咗。不過侍應雖然好忙但都算幾有禮貌,態度亦相當客氣,明白你地已經盡左力,可以加返啲分。