上網search到呢間餐廳,覺得用鬼怪👻做主題幾特別,所以想試下。黎到門口,見到個幾得意嘅燈籠塗鴉,好有鬼太郞啲卡通人物👺嘅感覺,仲有個金色嘅手搖鈴,唔通係用黎招鬼怪嘅?入到去,大紅燈籠sssss高高掛,紅通通嘅燈光,黑漆漆嘅background,氣氛幾詭異,幾有日本武士朝代嘅feel👹呢個壁畫幾得意,好似有個人拎住頂草帽頭dup dup我揀左坐喺地台度,席地而坐先有日本feel 嘛! 記得除鞋des ga ~ 🤭食物方面,主食我地叫左凍嘅燈蕪蕎麥麵🍜其實就係蕎麥麵、醬汁、生雞蛋加葱花,然後mix 晒啲配料,好似沾面咁食,而家夏日炎炎,凍食都幾開胃,不過如果可以喺下面用冰keep住冰鎮就好。留意返,一個面底嘅價錢係包左免費加底一次,即係$78就有兩個面底啦。齋食麵有啲寡,所以都叫左啲小食— 天婦羅蛋 + 咖哩薯餅個天婦羅蛋係用竹炭粉炸,所以外層係黑色的,個口感類似紫蘇葉同韓國紫菜嘅物體包住黎炸咁嘅感覺,都幾特別👍🏻呢個叫牛鬼嘅咖哩薯餅幾好食,係醬汁係日式炒面汁,仲有蛋黃醬喺面,可以encore 👍🏻飲品方面,我地兩個人,一個叫左一杯叫大天狗嘅特飮,一個叫左杯正路嘅白桃梳打🍸雖然大天狗個

呢個壁畫幾得意,好似有個人拎住頂草帽頭dup dup

燈無蕎麥二麵底

齋食麵有啲寡,所以都叫左啲小食— 天婦羅蛋 + 咖哩薯餅
天婦羅雞蛋

咖哩薯餅

飲品方面,我地兩個人,一個叫左一杯叫大天狗嘅特飮,一個叫左杯正路嘅白桃梳打🍸雖然大天狗個名似係麻甩嘢,但實質係好少女味嘅粉紫系飲品,由莓醋+果jam+煉奶混合而成嘅,甜甜酸酸啱晒女仔👩🏻 至於白桃soda,桃味唔會好artificial,好重果香味好清新!
大天狗
白桃梳打

我地攞住啲嘢飲出去露台飲,一邊閒聊,一邊俯視銅鑼灣嘅街邊太多人與車。其實只要換個視角同心情,日常嘅煩囂都可以瞬間變浮雲。
2019-05-27
燈無蕎麥二麵底