2021-06-28
大角咀近年有唔同樓盤落成,唔同特別而且比較高階既餐廳應運而生,亦帶動外來人慕名而來試吓唔同餐廳,我就係其中一個! Lost Star 我諗好多人都聽過,今次試左隔離街新開既一間餐廳,真係比到好多驚喜! 走在街頭已經見到餐廳在前,全因它的落地大玻璃加上摩登的裝修,有少少似大角咀中的螢火蟲咁,非常特別。時間尚早仲未有好多人,餐廳闊落寧靜,好適合三五知己渡過一個漫長嘅夜晚。餐牌有多國菜式,全部望落都好吸引。Ceviche: 刺身吞拿魚配柚子汁ceviche黎自南美傳統前菜菜式,將新鮮魚生用檸檬醃製,酸性會令肉質變得比一般實淨,酸酸味味好開胃。如果大家想食傳統既ceviche,呢一味餸就唔啱大家。呢度用上比較甜既柚子汁去醃製,大膽得黎又出奇地okay,可能醃製時間唔長,肉質保持新鮮魚生般細滑。Salad: 牛油果蟹肉合桃石榴汁沙律 注意呢度既菜式portion唔大,我地可以嗌多幾樣試試。沙律用上唔同配料,配搭得宜,石榴汁略甜,有合桃的少少苦澀中和剛剛好。Yakotori: 不同串燒即叫即燒,配酒一流,免治雞肉棒配上日式生蛋黃,賞心悅目! Main: 黑松露意粉品質中上,唔會太漏,芝士味同黑松露
Ceviche: 刺身吞拿魚配柚子汁
Salad: 牛油果蟹肉合桃石榴汁沙律
Yakotori: 不同串燒
即叫即燒,配酒一流,免治雞肉棒配上日式生蛋黃,賞心悅目!
Main: 黑松露意粉
品質中上,唔會太漏,芝士味同黑松露都好出味,晚餐中後段食呢個好暖胃。
Dessert: 士多啤梨蘋果金寶配雪糕
原條甜筒插在Apple crumble上既有創意又聰明,甜筒餅碎加上crumble有唔同口感,比一般apple crumble更出色。
Cocktail: Ka Shin Street
用上餐廳的地址做cocktail名就一定要試試啦~ 入面用Gin配上檸檬汁同青瓜,飲落真係好Fresh, 就好似呢間新派餐廳咁樣,所有新嘗試都好令人耳目一新!