2024-01-10 1060 瀏覽
介紹緊嘅唔係咩high飛潮流餐廳,而係端記茶樓,一間有點歷史感覺嘅飲茶地方。拎起隻熱氣騰騰嘅叉燒包,一咬落去,鬆軟嘅面皮配埋嗰帶甜帶鹹嘅叉燒餡,簡直就係人間美味🍽️。點心款款都係熱辣辣,手工感滿分呀!話說,呢度嘅蒸鮮蝦餃嗰彈牙嘅蝦仁,真係鮮味十足,啖啖蝦肉,啱晒愛新鮮嘅你。喂,千其唔好錯過佢哋嘅糯米雞,咬落去甜在心頭,糯米飯軟綿綿,飽納得好實在🥢。實不相瞞,我最留意嘅其實係嗰碟煎堆仔,外皮金黃酥脆,裡面香甜軟糯,食落真係話唔出嚟嘅滿足😋。最後,餐會以一碗甘香嘅綠豆沙作結,咁滑嘅口感,那一剎間,我只覺得自己像個大滿足嘅貓咪。整體黎講,端記茶樓給我最純正嘅港式午後時光。大自然之下,一邊食,一邊望嗰陣陣風景,真係樂而忘返!🌳🌤️