2017-10-12 28 瀏覽
朋友轉左工之後,都有一段時間冇見,今日襯收早少少約左佢地近近地去尖沙咀食野,揀左呢間韓國野啦,因為佢之前食過都覺得唔錯,可以再食。平日嘅厚福街比起星期五六日都靜少少,平時單單係等lift都唔知要花幾耐時間。呢間韓國野喺23樓,座位唔係好多,但都唔算好多人,基本上好自由,坐咩位都得,而且幾靜局,播住輕聲嘅kpop,唔會嘈到完全講唔到野,同朋友黎食下炸雞啤酒,傾下計都ok。泡菜薯條:薯條有兩種,又有曲薯又有直薯,少少粗身又未知於好粗,即時炸起都幾脆口。不過配上「泡菜忌廉」,味道唔夠濃,而且醬汁比較稀身,水汪汪,唔係好掛到上啲薯條度,應該做得杰身啲會好食啲。炸雞嘅款式都幾多,冇原味、甜辣、芝士、香蔥等等,我地諗左好耐都唔知叫邊款好,所以跟隔離枱點左大蒜豉油炸雞。大蒜豉油炸雞:賣相同圖片有少少出入,面頭嘅蒜片變左芝麻。炸雞即時炸起,都幾夠香脆,唔會太厚粉,份量足夠。大蒜味道唔會話好出,豉油甜甜地,幾好食,反而有少少似蜜糖。雞肉都幾多,我食果幾舊都冇骨,好方便卡邦尼年糕:年糕嘅份量唔多,大概兩人分享還好。面頭加左少少芝士粉,所以都會有啲芝士香氣。年糕煮得夠腍,煙煙韌韌,洋蔥份量都好多,好在都熟哂

大蒜豉油炸雞賣相同圖片有少少出入,面頭嘅蒜片變左芝麻。炸雞即時炸起,都幾夠香脆,唔會太厚粉,份量足夠。

卡邦尼年糕:年糕嘅份量唔多,大概兩人分享還好。面頭加左少少芝士粉,所以都會有啲芝士香氣。年糕煮得夠腍,煙煙韌韌,洋蔥份量都好多,好在都熟哂,材料基本上都好掛汁,卡邦尼嘅味道都好香濃,唔會好滯

招牌部隊鍋:本來跟個拉麵,但上枱變左類似刀削麵,問過店員,因為佢話拉麵太好賣,賣哂,所以換左另一款麵lol
部隊鍋份量都唔多,我諗大概2人份,裡面有腸片、餐肉、泡菜、金菇、餃子、麵同大量洋蔥…老實講,性價比真係唔高,好在味道都叫唔錯。
鍋底酸辣度唔高,一般唔食辣都可以食到。配料一鍋熟,唔會唔好食

因為樓下都已經見到佢地嘅banner,介紹過「星空飲料」,賣相幾靚,所以我同朋友都點左,雖然實物都係冇圖片咁靚,但味道都唔錯,杯野飲我覺得全餐最滿意的。點左三杯,分別係乳酪味、oreo同埋芒果乳酪味。個人最鐘意oero,味道好出,仲有少少朱古力味喺入面,沙冰夠凍夠滑,唔會太重冰感,飲完仲好飽肚
另外有朋友點左杯berry delicious,係smoothie,用左草莓、香蕉、椰子製成,我都覺得幾好飲,味道突出,又唔會太甜。

2017-10-11