2024-06-28
老友係西沙公路村屋原居民,約我食晚飯,揸車嚟沙田車站接我,見面問老友係咪帶我去食海鮮大餐,?佢話有海鮮有驚喜。驅車前往馬鞍山新港城3, 餐廳位於新港城中心大街三期地下 G-3/57號舖。馬鞍山日式料理小店:✨匠山✨老友話:呢到有Sake及區內少有供應嘅~生啤,逢星期五有日本直送嘅刺身魚限量供應,今日揸車下次才暢飲吧!餐廳裝修擺設日本風格好舒服,店員親切招待介紹食物。我點了杯薄荷清檸特飲,其他老友發辦,點了🍥北寄貝刺身好新鮮,肉厚而爽脆,味道甘甜。🦑唐揚魷魚鬚外皮炸得好脆,火喉剛好內裏魷魚鬚保留彈性,如果配生啤的確一流。🍤吉列炸蝦米紙卷薄薄的米紙包住青瓜絲,吉列炸蝦即制而成,多重口感,冷熱在口內交融,清新爽脆。🍲吉列豬扒烏冬豬扒分碟上可保持久香脆,豬骨湯底加上煙韌彈牙嘅烏冬,可口暖胃。🍣壽司拼盤點了多款壽司,玉子香甜蛋味濃,帆立貝鮮甜火炙香燒,七味蟹棒風味十足。老友仲話呢到豁免生日切餅費,包場搞生日會亦得,最後埋單唔使5舊水,原來免收加一,今餐多謝老友好介紹,請我食餐有海鮮有驚喜的晚餐,我覺得這小店值得更多人認識。
馬鞍山日式料理小店:
✨匠山✨
我點了杯薄荷清檸特飲,其他老友發辦,點了
🍥北寄貝刺身
好新鮮,肉厚而爽脆,味道甘甜。
🦑唐揚魷魚鬚
🍤吉列炸蝦米紙卷