2017-01-14
辛苦工作5整天,終於來到星期五,可以休息一下,放兩天假;一如以往,Happy Friday Night,當然要約朋友食個晚飯,大家聚一下啦。今次飯局4個人,有2個朋友都係住大西北既,一個住元朗Yoho,一個住元朗尚悅,咁無辦法啦,最後被他們半推半就之下,選址元朗作為我地食晚飯既目的地,而最後佢地就揀佐呢間位於元朗Yoho Mall既新餐廳,佢地話餐廳消費可以免費泊車。。。Um。。。真係為我著想啦!難得星期五,跑遠一點,也是OK啦,大約7點離開公司,接埋個朋友,就直駛入元朗啦,大約7:45到達目的地,其中一個朋友已經拿好位,等我地一齊叫野食啦。望下個外觀先,都幾靚,有室內,有室外,感覺有點像赤柱既美式酒吧,看了一下餐牌才發現,原來餐廳係under大集團Cafe Deco既,怪不得感覺和赤柱的Boathouse有一點親切感。我們大約8點到達,餐廳已經9成滿座,以這個位置 (大西北),人真的算很多,即使星期五的尖沙咀餐廳,也不一定可以保證Full House啦。餐廳做緊Promotion,只要晚上7:45前埋單離座,可享全單半價優惠,是50% off!真的很抵食!可惜優惠只限星期日至星期四。
難得星期五,跑遠一點,也是OK啦,大約7點離開公司,接埋個朋友,就直駛入元朗啦,大約7:45到達目的地,其中一個朋友已經拿好位,等我地一齊叫野食啦。 望下個外觀先,都幾靚,有室內,有室外,感覺有點像赤柱既美式酒吧,看了一下餐牌才發現,原來餐廳係under大集團Cafe Deco既,怪不得感覺和赤柱的Boathouse有一點親切感。
我們大約8點到達,餐廳已經9成滿座,以這個位置 (大西北),人真的算很多,即使星期五的尖沙咀餐廳,也不一定可以保證Full House啦。 餐廳做緊Promotion,只要晚上7:45前埋單離座,可享全單半價優惠,是50% off!真的很抵食!可惜優惠只限星期日至星期四。
星期一至星期五,要拿到這優惠,相信比較困難,除非在元朗屯門上班吧,星期日比較有機會,但定必十分爆場吧。
幸好還有另一個優惠今日可以享受,「主菜買一送一」(包括意粉/飯/主菜/漢堡包),這個優惠也是很抵啊!
變相也是差不多半價了,假如是我自己來食,一定只叫一個主菜,那便可以享受盡優惠啦,但係一班朋友食,當然最緊要係開心,不能計較太多啦。 望一下餐牌,有Set Dinner,Starter+Main+Dessert+Drink只售$148,一個觀塘工廈午飯價錢,可以享受一頓高級食府晚飯套餐,沒有人會覺得唔抵掛,但係一大班人黎食,緊係Al La Carte,Share野食啦!所以我地直接跳過套餐了。 Al La Carte餐牌選擇夠多,美式餐廳有既菜式,這裡基本也有,我們很快便揀選好所需了。 因為今日天氣不錯,朋友揀了室外的座位,而原來,坐室外的客人是要自己拿餐既。
這個設定有少少奇怪,不竟自從中學時代做個Part Time待應後,都未過拿餐盤,拿大碟,今次算是溫故知新吧,感受幾特別。
點菜後,會得到一個Alarm,食物預備好,便可以到室內自行拿餐。 Stormies Favourite $68
首先ready好既,係飲品,今次我點了沒有酒精既Stormies Favourites,係用Mango Mix + Strawberry Mix + Pineapple Juice 調製而成的,單單看見這個Combination,已經知道係「極好味」啦,餐廳用上新解既生果去製成,味道咁甜,果味夠濃,正! 小食拼盤 Appetizer Platter $228
小食拼盤基本是一大班人食飯必點既,因為款式夠多,賣相夠靚,每款都有少少,每款都可以試試。
這個拼盤有芝士炸薯,雞翼,魷魚圈,墨西哥牛肉薄餅,意式煙三文魚多士,和薯條。 Smoked Salmon Salad$118
煙三文魚嫩菜沙律伴酸奶醬,食美國菜,每次我地都會點一份健康沙律菜可調和一下,今次就選佐煙三文魚。
煙三文魚份量夠多,佈滿一整碟沙律,另配有青蘋果片,混和著酸奶醬,夠醒胃。 Grilled Cheese Sausages $79
德國腸,係我其中一款最愛既菜式,喜歡它食落啖啖肉香的感覺,而今次這款烤德國芝士腸,是用了餐廳自家工場製的豬肉腸,保質當然有保證,咬落肉質夠結實,豬肉味濃,配上甜甜地既芝士,絕對食到停唔到口。
而這款菜式係會配上薯條既,所有點佐腸,都唔駛再點薯條,可以一菜二食。 Deep-fried Chicken Wing $88
這款雞翼望落黑媽媽,原來製作不簡單,聽待應介紹時說,雞翼會先以辣椒粉醃,再放落油炸,炸好後,再混合以蜜糖,墨西哥辣椒製成的醬料去調味。 食落不算太辣,醬料濃郁,十分惹味。 Chicken Penne $138
蕃茄汁辣肉腸雞肉長通粉,配料有意大利青瓜,醃洋蔥,長通粉軟硬度適中,食落有口感,汁料也十分均勻地混和於長通粉中,面頭灑有大量既芝士粉,層次感十足。 Spaghetti Carbonara $148
Carbonara,一直係我最愛既意粉之選,這款Carbonara 用了西班牙黑毛豬煙肉,和大量的雜菌混入濃郁既蛋黃忌廉中,食落很rich,很heavy,但由於蛋黃已經混入忌廉中,欠缺了新鮮蛋黃醬即切即流那種美感和濕潤感,和一般的有一點不同。 意粉份量夠大,捲起來就像一座山,足料。 Chocolate Lava Cake $68
食完主菜﹐我地已經8-9成飽,打開甜品部的餐牌,又很吸引,所以我地決定打開人體的另一個胃 - 甜品胃,去再戰下半場。
第一款我們要試的是軟心朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕,也即係朱古力心太軟。 朱古力蛋糕的賣相不錯,但份量不算太多,適中吧。 輕輕一切,朱古力醬慢慢流出,蛋糕的表層結實,內屠軟心,朱古力味香濃,雲呢拿雪糕有效減佐朱古力的膩口感,不錯。 Banana Sput $68
由於我們人多,所以多點了一款甜品,三色雪糕香蕉船,是我的兒時最愛,每次經過看到,都會叫爸爸買,今日有幸能在餐牌找到,當然要點啦。
香蕉船七彩繽紛,賣相吸引,整個Package不單吸引小朋友的眼球,也奪得了我這大朋友的芳心,很多時候,菜式不需要太複雜,簡簡單單,只要能喚起大家某部份的回憶,便已足夠。 一大班人的Happy Friday Dinner,美食,伴隨著大家的笑聱也劃上句號,雖然地方比較遠,但優惠也比較多,相信不久的將來,我也會再次來訪。