2020-11-23 52 瀏覽
可以話係第一次喺大角咀搵食🤪今次試咗呢間隱世西餐廳La Vigne😉上網查呢個名意思係葡萄樹🍇裝修幾有情調 環境氣氛幾好 食物選擇亦都好多 主食+$15/$20就可以轉套餐 包餐湯🥣沙律🥗蒜蓉包🥖甜品🍨仲有飲品🥤夜晚嚟食唔轉套餐真係蝕哂水🤣—————————————————————————-法式香草酥羊鞍 $178一場嚟到 當然要鋸翻個靚扒🤤羊肉叫咗七成熟 雖然望落唔似haha😂不過我哋冇咩所謂 香草應該係迷迭香 沾滿哂舊羊外層 食落都好香😋肉質幾嫩幾腍冇羶味 中心嘅肉有少少鹹 不過係可以接受範圍之內 而個汁有啲似平時食飯嘅燒汁 同個羊好夾 幾推薦大家試👍🏻-日本鹿兒島一口豚肉白松露意大利飯 $158一上檯就聞到好香松露味 豚肉唔韌調味足好好食 重點係最頂嗰舊大啡菇 我咁驚訝係因為餐牌幅圖係冇架🤣舊菇超級juicy超好味 唔捨得分俾朋友食 意大利飯好creamy 軟硬適中 不過食耐咗可能有少少膩 建議同朋友share或者叫翻杯茶解下膩-荔枝紅茶(凍) $23 (跟餐+$3)荔枝味同茶味啱啱好 又唔澀😙朋友覺得幾好飲-荔枝梳打 $35 (跟餐+$15)唔小心又叫咗荔枝😂梳打好夠氣 有荔枝

—————————————————————————-
法式香草酥羊鞍

法式香草酥羊鞍 $178
日本鹿兒島一口豚肉白松露意大利飯

日本鹿兒島一口豚肉白松露意大利飯 $158
凍荔枝紅茶;荔枝梳打
荔枝紅茶(凍) $23 (跟餐+$3)
荔枝味同茶味啱啱好 又唔澀😙朋友覺得幾好飲
荔枝梳打 $35 (跟餐+$15)
唔小心又叫咗荔枝😂梳打好夠氣 有荔枝味 而且加咗乳酸爆珠好過癮🤪
紫椰菜薯蓉忌廉湯;三文魚沙律;蒜蓉包
紫椰菜薯蓉忌廉湯
個湯紫色好靚💜紫椰菜味重 飲到啖啖輕微薯蓉質感 帶忌廉味 飲完唔會太飽
蒜蓉包
唔係講笑 呢個係我食過最脆嘅蒜蓉包🤩個人覺得蒜蓉味再重啲會更加好 因為我超級鍾意蒜味🧄朋友就覺得蒜蓉味已經啱啱好😝所以真係取決於個人喜好
三文魚沙律
三文魚幾新鮮 沙律應該落咗油醋 酸酸地好開胃 另外好鍾意加咗蘋果片 即刻感覺好fresh🍎
雪糕(椰子味及芝麻味)
雪糕(椰子味&芝麻味)
甜品有雪糕同布甸可以揀 好少餐廳有得食呢兩隻味雪糕🤩而且俾嘅份量都唔手軟👍🏻芝麻味較椰子味香濃 好似食緊芝麻糊咁😍椰子味相對冇咁突出 喺口腔慢慢滲出嚟 好滿足😚
服務(有加一)
嗰陣未到繁忙時間 所以主要有一位店員serve我哋 態度好好☺️見我哋兩個人 好細心問我哋需唔需要碟仔 又主動幫我哋斟水 服務唔錯👍🏻
總括食物水準都好高質☺️另外套餐再加$20就可以升級甜品做是日蛋糕🍰佢哋啲蛋糕都好正咁 想同身邊人靜靜哋食餐飯都係一個唔錯嘅選擇 由於係小店經營 檯唔算多 嗰晚見到有好多檯都已經reserved 建議大家想去真係要book定位!
2020-11-20
法式香草酥羊鞍
日本鹿兒島一口豚肉白松露意大利飯
凍荔枝紅茶;荔枝梳打
紫椰菜薯蓉忌廉湯;三文魚沙律;蒜蓉包
雪糕(椰子味及芝麻味)
  • 蒜蓉包