2024-11-22
🍽️金怡冰室(大角咀)📍大角咀角祥街43至45號地舖有位日本嘅網友嚟香港玩,話返日本之前想食餐正宗香港地道嘢食,咁啱經過金怡,俾佢扯咗入去😂話鋪面好有舊時香港風格,不過發現原來呢度都真係好多好吸引嘅嘢,價錢都貼地,啱啱送完佢上機返市區,趁有時間推薦啲嘢食俾大家😍鮑魚雞煲🐤🍲雞煲嚟講,真係完全夠入味,無論鮑魚定雞肉,索汁索到每啖都鮮甜,個fd話原來有呢種煮法,一開始見到濕立立嘅鮑魚仲猶豫咗幾秒🤣跟住就大半煲都俾佢包曬,可惜冇時間用啲汁打埋邊爐瑤柱扒時菜🥬送飯一流,足料濃味,適合中意食菜嘅人士,隻白菜同瑤柱混合得啱啱好✨,二人晚餐包埋呢款,日常菜式得嚟又好難整得咁好味,個fd話日本都有類似嘅菜式,但呢種粘稠感係佢喺香港食嘢最鐘意嘅口感😋蒜茸粉絲蒸聖子解釋咗好耐咩係聖子,原來日本叫マテ貝😯蒜蓉粉絲蒸海鮮呢啲做法係粵菜先比較常見,一人兩大隻,聖子肉嫩口,如果lunch可能真係齋食呢個都夠飽,fd好鍾意呢隻粉絲,下次要買幾包過去俾佢😎乳鴿明明已經飽到不得了,但嚟都嚟咗唔叫招牌菜真係對唔住自己,脆皮,無燶到👍🏻夥計專登跑嚟推介我哋點樣點啲配汁,可惜冇手套,如果唔係可以食得再粗魯啲🤣好食!差唔多落車,
📍大角咀角祥街43至45號地舖
鮑魚雞煲🐤🍲
瑤柱扒時菜🥬
蒜茸粉絲蒸聖子
乳鴿
差唔多落車,呢餐飯真係好滿意,有香港味道,性價比又極高🤩下次佢嚟可以再試埋打邊爐,聽聞都好正。御馳走様でした✨