拾富貴·10 FooKwai雖然最近已經無追新cafe,不過都會留意一d比較有特色嘅小店。最近喺大角咀新開左間咖啡店,走嘅係我最鐘意嘅懷舊+綠植風格,單單店名「拾富貴」已經好地道同貼地,店主悉心栽種了不少植物例如檸檬樹、櫻桃樹、合掌瓜(😳?)等等,增添了不少生氣同養眼度,加上樓梯底放了一張小學讀書嘅枱櫈,成個氛圍意外地完全無違和感!咖啡店樓高兩層,上層比較光猛而且適合聚會或包場!食物方面款式比較有特色,例如炸饅頭+黃金糕拼盤,黃金糕沿用正宗印尼做法,外表好似白糖糕+丹麥酥,不過黃金糕靠發酵加熱做出魚翅紋,香脆而且椰汁同蛋味勁出又唔太甜,呢個真心好食!身為螞蟻人嘅我,食開甜品一定唔會錯過佢地嘅Churros,有開心果、朱古力同焦糖三款口味,當中揀左開心果,上枱嘅時候擺盤好精美配上movenpick雪糕係滿足嘅,而且油條脆身得黎唔會油淋淋👌🏻另外一讚係佢地杯Cinnamon dirty,用上雲南豆子,以酒香為主導,配合肉桂的甜味,有層次之餘平衡得恰到好處- Cinnamon dirty- Baileys milk tea- Bika Ambon- Pistachio churros- Fi
拾富貴·10 FooKwai

- Cinnamon dirty