📍海灣茶居(大角咀) 大角咀福利街8號港灣豪庭廣場地下G05號舖岩岩同朋友係大角咀買完野,經過港灣豪庭廣場,見到呢間裝修得超靚的茶樓,朋友就話晚餐係呢度食啦,我都係第一次夜晚飲茶,睇完menu,原來茶居晚市有不止有點心選擇,還有小菜、煲仔菜、養生燉湯同埋甜品。茶居裝修清雅有格調,卡位寬闊,桌面整潔,餐具茶壺配了裝潢,很美,感覺食物都會變得更美味!我和朋友都叫了晚市小菜套餐,套餐除了一個小菜,仲包埋一碗白飯同香草綠豆沙,超抵食。另外,惠顧晚市小菜套餐可以無限加購指定款式的點心、生菜和燉湯。套餐1:豉汁蒸倉魚 $70因爲係即叫即蒸,所以等的時間會耐少少,大概15分鐘。熱騰騰的原條倉魚好吸引,食魚最怕多刺,呢條魚極少刺,魚肉嫩滑易起,正反面魚肉好多,剩下的豉汁用來撈飯一流。套餐2:絕味沙薑雞 半隻 $98發覺幾多人叫呢個餐,我地都想一試。果然沒有失望,真的有半隻雞多,鷄件輕輕地調了咸味,點上一些沙薑醬汁,帶出鷄肉的鮮味,每件雞的肉非常厚滑,鷄皮連著少少脂肪,朋友食完都話好滿足。另加$12配了斑欄千層糕,一籠有3件,松軟不會太甜;另加$10雙皮奶,好滑好濃奶味;而套餐送的香草綠豆沙,綠豆起沙,
📍海灣茶居(大角咀)
大角咀福利街8號港灣豪庭廣場地下G05號舖

套餐1:豉汁蒸倉魚 $70

套餐2:絕味沙薑雞 半隻 $98

另加$12配了斑欄千層糕,一籠有3件,松軟不會太甜;另加$10雙皮奶,好滑好濃奶味;而套餐送的香草綠豆沙,綠豆起沙,甜度剛好。