2019-05-13
受朋友所託,今日特意到大角咀辨點事,便順道去試一試這間聽聞已久的英記油渣麵。一坐下我便四圍揾餐牌,但牆上白版只寫上小食名稱,而不見油渣麵踪影,正想開口問之際,廚房呀姐已經問要大碗 / 細碗,有冇野加減 ? 因為冇諗過舖頭真係只專賣一款麵,而我連碗入面有甚麼也不太清楚。從來冇食過油渣麵嘅我,惟有先攪清楚價錢 ( 細碗$25,大碗$31 ) 再決定SIZE ,至於加加減減嘅問題我並未回應呀姐,任其安排吧。碗內有冬菇、半肥瘦豬油渣、菜脯、蔥粒等,粗麵在最底。論觀感,油渣麵的確未必算好吸引,不過當你試一口湯,嘩 ! 無比清甜,忍唔住要喝多兩口,粗麵條掛湯力居然不錯,每一口麵都能吸收到湯汁一起送進口裏,豬油渣半邊肥半邊瘦,瘦個面肉質頗有咬口,很香但不覺得油膩。下次再光臨,我一定會叫 " 唔該大碗 ,多豬油渣 "