2021-12-22
同朋友買咗戲票今晚睇,見有耐未夠鐘,於是周圍逛下,忽然見到有間裝修環境幾靚又有氣氛嘅餐廳,即管入去坐下。本來諗住飲杯野,叫佃個小食 hea 下等睇戲嘅啫。點知忽然見到有我至愛嘅慢煮牛面肉。為食癮發作,結果忽然變咗食野,最後叫呢個牛面肉試吓。加多一個「龍蝦湯」同一份「西班牙炸薯仔」。「龍蝦湯」($108) 本身呢個湯都係我至愛,鍾意佢濃厚蝦味同埋海鮮嘅味道。煮呢個湯功夫繁多,材料亦不少,所以貴得有原因。「西班牙炸薯仔」($88)炸薯仔粒面鋪有兩款Sauce及大量葱花,兩款醬大大提升薯仔的惹味程度,加抔啤酒一流。「慢煮和牛面肉配薯蓉」($198)食呢個主要食牛面珠的肉質,淋淋的充滿膠質,入口即溶化,感覺充滿骨膠原。配菜薯蓉及蘆荀,識食一定混和埋的肉汁一齊食。另可加錢($15)配latte 咖啡或($20) 選house wine。亦可再加錢($48)配埋甜品。餐廳有 Brunch 提供,仲有二人、四人 Siesta Special ,有酒有小食。啱晒收工happy hour 同朋友嚟飮番杯、chill 下同hea 下。
「龍蝦湯」($108)
「西班牙炸薯仔」($88)
龍蝦湯
西班牙炸薯仔
「慢煮和牛面肉配薯蓉」($198)
慢煮和牛面肉配薯蓉
慢煮和牛面肉配薯蓉