2012-09-10
無飯少女(haha)今晚在屋企附近壹粥麵食dinner, 呢間野係屬於大家樂集團, 供應粥麵類食物, 亦有供應大家樂式的快餐, 價錢比大家樂貴些少, 但係絕對物有所值.今日好胃口, 唔食粥麵, 叫左大家樂皇牌之一- 排骨菜飯. 壹粥麵鋪頭較小,客量亦較少 不會預先預備太多食物, 所以好多野都係即叫即整, 一個排骨菜飯等左我十多分鐘, 但係好野食我係唔介意等, 排骨菜飯出場lu, 三塊油潤大排骨躺在菜飯上, 一口咬落去, 肉質軟腍, 骨肉分離, 排骨腌得夠味, 仲有陣陣米酒香, 炸得香酥可口. (我覺得仲好食過鼎X豐的炸排骨)伴菜有炸豆腐粒粒同埋肉燥, 好新鮮好好味呀!!隨餐附紅蘿蔔粟米排骨湯, 料少水多, 太稀了之前食過美X快餐難以下咽的焗豬排飯(焗豬排飯好難難食,但係美X o個個…, 頓時覺得依個排骨飯如天上之味唔該大財團唔好淨係識得加價, 應該好好嚴控出品品質, 先可以留住客人的心和銀兩
呢間野係屬於大家樂集團, 供應粥麵類食物,
今日好胃口, 唔食粥麵, 叫左大家樂皇牌之一- 排骨菜飯.
一個排骨菜飯等左我十多分鐘, 但係好野食我係唔介意等,
伴菜有炸豆腐粒粒同埋肉燥, 好新鮮好好味呀!! 隨餐附紅蘿蔔粟米排骨湯, 料少水多, 太稀了
頓時覺得依個排骨飯如天上之味