2022-07-11
老友 “安妮亞” 識飲識食, 大力推介 “Cin Cin”. 佢話, “我見你識嘢先介紹俾你”, 呢招我真係擋唔住, 決定一試. “Cin Cin” 係意大利文, 意思係 “乾杯”.🥰 今日 “安妮亞” 帶隊親征, 約埋老友 “意大利長介” 同埋 “甘仔” 嚟食晚飯. 餐廳設有兩張圓枱, 多張方枱及一張八人枱, 裝修設計典雅, 每張枱擺放咗悉心挑選嘅鮮花. 🥢 講下玩法: 基本上係 “廚師發板”, 完全唔跟餐牌, “廚師” 以時令食材及客人口味預備菜式. 今晚食咗五道菜, 五款甜品, 四款酒.🥓 小食: 火腿. 油脂足夠, 甘香, 高質!🥐 麵包. 服務員推介鹹魚醬, 點麵包食, 一流!🕊 鵪鶉 (Baked French Quail with Culatello di Zibello and Goose Foie Gras). 肉質鮮嫩, 外層包咗火腿, 增加咗味道嘅層次. 鎮店名菜之一.🥒 配炸翠玉瓜... 嘅花. 味道仍然似翠玉瓜, 有趣. 後嚟睇單先知釀咗鵝肝.🍄 雞油菌, 加蛋, 加黑松露 (Saute French Chanterelle with Warmed Egg Y
🥢 講下玩法: 基本上係 “廚師發板”, 完全唔跟餐牌, “廚師” 以時令食材及客人口味預備菜式. 今晚食咗五道菜, 五款甜品, 四款酒. 🥓 小食: 火腿. 油脂足夠, 甘香, 高質! 🥐 麵包. 服務員推介鹹魚醬, 點麵包食, 一流! 🕊 鵪鶉 (Baked French Quail with Culatello di Zibello and Goose Foie Gras). 肉質鮮嫩, 外層包咗火腿, 增加咗味道嘅層次. 鎮店名菜之一.
🍷 Il San Lorenzo, 2004. 味道不俗, 散發出優雅嘅香氣, 而且有變化.
🥂 Gulfi, Valcanzjria Bianco, 2020. 士多啤梨益力多味, 全塲一至讚好.
🍷 Borgogno, Barolo Reserva, 2003. 發揮理想, 哈.
🥃 Castarede Bas Armagnac, 1982. 又稱 “雅瑪邑”, 屬於法國西南部嘅 “白蘭地”. 聞落好香果味. 🤗 總結: 用餐愉快, 大開眼界, 老板有傾有講, 感覺似去咗歐洲意大利朋友家宴. 座位闊落, 服務到位. 期待下次飯局.
📖 策略: 午市套餐係最好嘅入門. 晚餐嘅話, 當然可以散叫, 套餐大約 $1,400, 我估計可以俾大約嘅預算佢玩 “廚師發板”, 建議預早電話溝通.