2015-10-23
秋天到了,又係食蟹的時間。記得當年在昆山公幹時,一有機會到昆山陽澄湖食大閘蟹,風味的確一流。回想起來,當年係一邊係昆山陽澄湖食大閘蟹,一邊收看昆山市陽澄湖人費俊龍坐神舟六號上太空的報導的。那屈指一算,已經係十年前的事了。老實講,陽澄湖的大閘蟹的滋味,比陽澄湖的太空人的故事,更教人回味呢。今餐同女友撐檯腳,既然同佢想開當年的大閘蟹,不如吃個大閘蟹餐,回味一下吧。今日老闆介紹了陽澄湖同東太湖的蟹,我們又想食膏又想食肉,於是公乸都要。我們又要了二十年花雕酒。先食蟹乸,蟹膏十分之得!再來蟹公,蟹肉亦非常唔錯!蟹肉屬性寒涼,喝個花雕酒正好中和。而且蟹膏同花雕的味真係好夾!今餐大閘蟹的確滋味,而且永利威的花雕酒真係好得,同大閘蟹一齊食真係天衣無縫!我覺得個 experience 比當年在昆山食更好,除左因為有好蟹伴好酒,仲有好女友伴我一齊分甘同味,實在太幸福啦!
先食蟹乸,蟹膏十分之得! 再來蟹公,蟹肉亦非常唔錯! 蟹肉屬性寒涼,喝個花雕酒正好中和。而且蟹膏同花雕的味真係好夾! 今餐大閘蟹的確滋味,而且永利威的花雕酒真係好得,同大閘蟹一齊食真係天衣無縫!我覺得個 experience 比當年在昆山食更好,除左因為有好蟹伴好酒,仲有好女友伴我一齊分甘同味,實在太幸福啦!