2020-11-02 495 瀏覽
一年先得幾個月食大閘蟹,梗係要把握機會,於是收工同同事即興搵左間大閘蟹放題。我地幾個都未食過大閘蟹放題,所以都係上網隨便搵,見佢唔太貴,就膽粗粗試下。由於太full嘅關係,我地book左八點鐘,但實在太肚餓,所以都早左去到,佢都好好人,有枱就即刻幫我地安排,等左陣就入座啦!上菜超快,一嚟到上左個杏汁燉花膠湯我地,花膠我就食唔到,不過都幾好味,之後就上咸蛋蝦球同鼓油皇乳鴿,個蝦球好好味,襯熱好食啲。乳鴿見佢唔係脆皮,都無乜期望,點知又幾好食喎!好快就上埋主角大閘蟹!唔係太大隻,似係外面4,50蚊隻個啲,但真係好多黃,食到停唔到所以都無影相😆重點係佢真係無拖鐘,未嗌佢加都主動加俾我地,我地每人食左6隻左右,已經好飽下,最後上埋糯米飯同薑茶,雖然已經好飽,但個糯米飯又幾好味,雖然好飽都食左半碗。全程都無俾人催走,中間keep住有人執枱同加蟹,蟹季完之前會嚟多次😋

2020-10-29