2023-09-23
🥰正值九月中旬,秋意漸濃,又嚟到一年間最適合食大閘蟹嘅季節,我哋就趁着得閒同屋企人一齊去位於土瓜灣嘅富臨皇宮食大閘蟹!睇吓我哋食唔食得回本?介紹吓放題先,價錢方便到已經比其他大閘蟹放題便宜,最平$498一位就可以食到三種烹調方法嘅大閘蟹!而且小童仲有七折,而家OpenRice訂座,仲有八三折㖭,真係好抵食呀!講返啲蟹,三種烹調方法分別係清蒸,花雕蒸,同埋油鹽焗。每一種都有佢哋嘅優點,花雕蒸除咗有螃蟹嘅鮮味仲會有輕微嘅花雕香,油鹽焗都比較新奇,鹹鹹香香咁,油香比較豐富!但係我最欣賞嘅都係最樸實無華嘅清蒸,因為咁樣先可以食到最原汁原味嘅大閘蟹!呢度嘅大閘蟹都比較大隻,最重要嘅係佢嘅蟹膏非常豐富,全部都就嚟爆出嚟!一拆開個蓋,就見到成塊都金燦燦嘅蟹膏,真係好爽!除咗有大閘蟹之外,呢度仲提供好多精緻名貴嘅食材,例如有非常足料嘅花膠燉湯,見唔見到塊花膠成個碗咁大㗎!而且仲有屋企人最鍾意食嘅鮑魚,全部都好新鮮好大隻!另外呢度嘅蟹粉豆苗都好好味,真係成帶碟全部都係蟹粉,感覺蟹粉先係主角!不過最推介嘅都係無限量嘅片皮鴨,富臨皇宮出品不嬲品質都好高。尤其是係片皮鴨嘅油脂非常豐富,但係又完全唔會油膩,皮同
除咗有大閘蟹之外,呢度仲提供好多精緻名貴嘅食材,例如有非常足料嘅花膠燉湯,見唔見到塊花膠成個碗咁大㗎!而且仲有屋企人最鍾意食嘅鮑魚,全部都好新鮮好大隻!另外呢度嘅蟹粉豆苗都好好味,真係成帶碟全部都係蟹粉,感覺蟹粉先係主角!不過最推介嘅都係無限量嘅片皮鴨,富臨皇宮出品不嬲品質都好高。尤其是係片皮鴨嘅油脂非常豐富,但係又完全唔會油膩,皮同肉嘅比例控制得啱啱好,真係非常欣賞廚師嘅功力!
前菜方便呢度都有好多好開胃嘅小菜,例如麻辣鴨絲,拍黃瓜,牛柏葉等等!甜品都有好多選擇㗎,食完大閘蟹可以試吓佢哋個薑茶雪耳紅棗,養生又暖胃,除此之外,佢哋桂花糕都好香,作為最後嘅結尾就最好不過啦!