2023-12-01
今年完全未食過大閘蟹,於是同屋企人一行三人一齊去食,今餐晚飯有驚喜,去咗好耐沒去的雋園。因為天氣乾燥,所以預訂了西洋菜豬肺湯,雋園的燉湯,同屋企煲的湯完全唔同,非常鮮甜,有好多杏仁(但完全冇苦味!)感覺好滋潤!豬肺液洗得好乾淨,西洋菜非常鮮嫩,食湯渣的時候,完全唔覺食緊湯渣,讚!跟住要咗一個菜膽雞,清清地,唔肥膩!另外,當然要食我必食嘅菜肉雲吞(即係蝦膠),加埋酸甜醬,非常好味,唔係度度食到!跟住就到主角,係五隻大閘蟹(四公一乸),清洗得非常乾淨,至於好唔好食?自己睇蟹殼張相就知道啦,哈哈!仲有薑茶驅寒,老闆真係心思細密,讚!因為怕肥,所以冇叫炒粉麵飯,叫咗個蛋白蒸豆腐,因為有蝦,所以非常鮮甜,豆腐亦好滑,就咁當主食,味道剛剛好!正全晚非常滿足,大家都食得好開心,有時間一定會再嚟!或者下次可以試吓燒烤,因為晚飯時屋企人聞到燒烤味好香,下次可以叫啲燒烤套餐嚟試吓!