2018-06-28
雖然都中意食拉麵,但唔算多食,今次相約友人食一間大阪過江龍店!呢度主打豚骨湯底,煲足至少 8個鐘頭,有幾款味道可選店內係用西班牙豬可以望住師傅開餐!黑虎 $93即黑蒜油湯底,每碗都已經有豬肉肉丸(店舖自己手打!)、木耳、叉燒。而呢碗就追加左精選配料(+$32)(包括:味付糖心蛋、極叉燒(豚腩肉)、味付筍、紫菜)。望落去湯底唔油,一試蒜味都幾重,不過黑蒜油就不多,但湯底好濃稠!唔係湯水咁簡單,已經煮到有啲杰,好厲害!而木耳同拉麵好出奇地夾,會索左少少湯底又爽口,至於佢既極叉燒(豚腩肉)真係不得不讚,有成2cm厚!仲要來用來自西班牙既豚肉,用左慢煮同炙方式去處理,一入口好嫰同鬆軟!一啲都唔韌,亦唔乾身,仲有少少微焦香,帶一點點肥膏,真係無得彈!而麵係算比較粗,麵質正常,唔會偏焾/硬,整體唔錯!海老虎 $98即係蝦湯底,呢碗就冇追加,蝦湯底既油膩度對比起以前食過果啲都算不油,但同樣湯底濃郁,蝦味頗出,亦唔會過咸,黑虎同呢碗都同樣岩我口味!神虎餃子 $42有驚喜!原本以為會普普通通,但佢既皮好薄好薄,有肉汁滲出,但個皮唔會被肉汁整爛,外皮又有啲焦,有水準既煎餃好滿足既一晚,飲哂啲湯底咁制,
呢度主打豚骨湯底,煲足至少 8個鐘頭,有幾款味道可選
店內係用西班牙豬
可以望住師傅
開餐!
黑虎 $93
海老虎 $98
神虎餃子 $42
好滿足既一晚,飲哂啲湯底咁制,捧住個肚走,絕對係可以再幫襯既拉麵店!