2020-04-13 33 瀏覽
好耐冇食辣嘢, 特別係川菜, 每當踏入四月, 川菜嘅味道種係令人回味。在北角, 原來都有呢一間連鎖式 川菜食肆。 之前都去過紅磡同埋銅鑼灣分店, 不過今次去別有意義, 因為政府已經實施咗 食肆人流管制。店員安排座位非常妥當, 目測絕對有1.5位以上距離。 亦有附上 臨時的口罩裝置, 供食客於上餐時暫存口罩。點了這個水煮牛肉, 以前的我比較喜歡水煮魚, 但原來牛肉和水煮 辣醬也一樣合拍。 辣度 也頗適合香港人, 因為實在不辣。 分量上大大碗非常充足, 裏面亦有包含一些薯粉, 配上水煮汁絕對是美味之極。 最重要是 他整體的感覺 非常正宗, 食完絕對有返咗重慶嘅感覺。

水煮牛

水煮牛