2022-07-21
天丼~可能係香港cp值最高既天婦羅‼️😆本身比較少係香港食天婦羅,機緣巧合發現左呢間日本過江龍,原來係日本有成200幾間分店❣️餐廳比較迫,唔算話好大,見到門口有個牌寫住繁忙時間用餐時間45分鐘,少少嚇親🥴坐低之後會有蕎麥茶,好有茶味幾好飲,唔會好似某d餐廳d茶一個茶包唔知沖幾多杯咁無曬味,幾有誠意,加分!👍🏻落完單之後等幾分鐘就已經有野食,好有效率,唔怪得可以用餐時間45分鐘😂😂,但其實都無見到有人趕既🫠🧡天婦羅冷烏冬定食 🍱 $82天婦羅有兩件黑虎蝦、蟹柳、兩條四季豆,一件茄子同蓮藕~全部都炸得好靚,唔會話太多炸粉,食落好脆唔太油,感覺唔會太熱氣👍🏻後來上網見到話餐廳部份食材係日本進口同有自己研發炸物機,唔怪得呢種味道無係第二度食過🤩虎蝦肉質幾結實同有蝦味,有誠意過其他地方食既好多😌而且蔬菜類食材雖然出面炸過,但入面仍然係好juicy好fresh,timing掌握得非常好🤩🤩Lunch set全部都係$82,想飽d可以揀飯定食,當日太熱揀左冷烏冬😝😝烏冬上碟好凍,配埋鰹魚汁食十分消暑,而且烏冬非常煙韌,係稻庭烏冬,份量都幾多,可以按自己喜好落蔥花👍🏻Overall 黎講呢間都幾推薦,下
🧡天婦羅冷烏冬定食 🍱 $82
天婦羅有兩件黑虎蝦、蟹柳、兩條四季豆,一件茄子同蓮藕~
虎蝦肉質幾結實同有蝦味,有誠意過其他地方食既好多😌
Overall 黎講呢間都幾推薦,下次如果經過會再食同試埋甜品😆
📍全港有四間分店:元朗/黃埔/坑口都有,當日去既係青衣店➡️
天丼
青衣青敬路33號青衣城地下G02號舖
📌人均消費: $50-100
#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #天婦羅 #tempura #tenya #天丼 #日本菜