2010-08-19
今日星期二,美麗同我都休假,又係平日,真的想Hea 嚇,減嚇壓,做D假日不會做的事,例如不去人多的地方,去中心區飲茶有半價,去沙灘好唔好?去博物館好唔好?中午食過中式,晚上就想食西式了。美麗在Openrice 找到這間“小男孩 Baby Blue Cafe & Bar” ,標注荷蘭菜又幾多人讚喔。諗住星期二唔使訂位喇,原來都好爆,好彩行早步。九時前,大部份飲品酒類都2 For 1,先叫杯白酒,(Chile SauvignonBlanc雖是 House wine, OK)。但好似細杯咗,1/3杯。待應推介Oyster Platter。但一打蠔+4隻裴翠螺 好似多D。最後決定叫咗2個$188的 Dinner set. 小圓麥飽 跟蒜蓉牛油。沒有麵飽籃,份量少了點。 頭盤,鵝肝多士。小小一塊,中規中距。 頭盤,白酒藍青口,(可以係餐牌揀煮法)汁正,肉質幾creamy。沒有問來源地,食味似新西蘭,好食過蘇格蘭。想叫多碟 side dish,但無。叫大盤又會太多。 湯,忌廉周打蜆湯。好大碟,味道算OK。 主菜,小小一塊燒豬柳配蘋果汁,競然好襯,好味。(一般豬扒唔係大塊D咩!) 主菜,Eye
小圓麥飽 跟蒜蓉牛油。沒有麵飽籃,份量少了點。
頭盤,鵝肝多士。小小一塊,中規中距。
湯,忌廉周打蜆湯。好大碟,味道算OK。
主菜,Eye rib 肉眼扒,相比燒豬柳很大塊,但肉質麻麻。
咖啡 OK, 檸茶.
甜品, (仲可以係餐牌揀,正) Cheese Cake, 可以呀。
甜品,朱古力心太軟,香,流,唔甜。好喜歡。
中間叫了House wine 紅酒, (澳洲 Pinot noir), OK,但都係果句細杯,仲少過杯白酒。最後再添多杯,又係少,仲要同佢投訴加多一點點。 (我好似未試過有甘情況。)
餐廳地方不太大,檯與檯不太密,氣氛不錯,啱曬我同美麗密斟。雖則七夕剛過,喜鵲還是為我們搭橋。祗希望以後日子都能常聚首,共醉天明。
快樂時光過得很快,又到埋單時間。最後還是分不出荷蘭菜有什不同。