2017-05-02
我個旅遊達人friend之前一連去咗韓國首爾同泰國曼谷旅行,咁佢就好有心咁買咗少少手信比我,咁我為咗多謝佢,就請咗佢食一餐飯,我friend原本係plan哂去美國,但係最後因為簽證問題去唔成,所以今次就請佢食番漢堡包補數喇!今次就去咗天后食,餐廳叫Texas Burger,一入到去,餐廳唔算大,但係一睇餐牌,burger嘅種類都幾多,有成九款,我呢個食肉獸當然叫個香濃車打牛肉漢堡,又芝士又牛肉,一定幾好咁;而我個旅遊達人就叫個香脆鱈魚漢堡,因為佢好中意食鱈魚!當晩發生嘅其中一件趣事就係我同呀達人都竟然叫同一杯奶昔,就係"Beauty and the Peach",係一杯由雲喱拿雪糕、蜜桃、蜜糖、草莓糖漿、忌廉同車厘子所整嘅特別奶昔,飲落味道都幾好,creamy得嚟又唔會好甜,好好味。首先嚟嘅係香脆鱈魚漢堡,就咁睇已經見到個鱈魚炸到金黃色,食落好脆,入面魚肉好嫩,漢堡包入面仲有芝士、生菜同個烤菠蘿他他醬,層次分明!而我個個香濃車打牛肉漢堡都好得,除咗用咗一塊六安士煙燻牛肉,仲有新鮮蕃茄片、生菜、融咗嘅車打芝士、脆芝士片同秘製醬汁,牛肉非常juicy同肉厚,有陣好香嘅煙燻味,個融咗嘅車打芝
而我個個香濃車打牛肉漢堡都好得,除咗用咗一塊六安士煙燻牛肉,仲有新鮮蕃茄片、生菜、融咗嘅車打芝士、脆芝士片同秘製醬汁,牛肉非常juicy同肉厚,有陣好香嘅煙燻味,個融咗嘅車打芝士、脆芝士片同秘製醬汁好夾,一啖咬落去,食哂牛肉、芝士同醬汁,好滿足喔!
我個friend仲驚唔夠飽,佢仲叫多個路易斯安那什錦燴飯,有虎蝦、法國香腸、雞肉、洋蔥、辣椒、秋葵、香菜同蕃茄咁多材料一齊煮,食落好足料,好大碟,好香香草味,又海鮮又香腸,都幾抵食。
估唔到一間食burger嘅餐廳,其他嘢都幾好食,大家快啲去發掘下啦!