終於嚟到一試 oyster cove 樣樣都好味 價錢同質素成正比食生蠔刺身已經好開心啲熱食更令人回味 好幸福 ♡´・ᴗ・`♡ 天后同尖沙咀都有分店 去左天后個間門面已經見到好吸引嘅食物 light box入到裏面地板用上懷舊黑白格仔睇menu好多選擇 必食呢度的生蠔同刺生 叫左3款刺身♥︎ 北海道赤貝 Ark Shell $78 ♥︎ 北海道帶子 Scallop $38♥︎ 加拿大翡翠螺 Jade Whelk $58/4pc每款大隻又新鮮 好鮮甜 不失所望質素比平時酒店buffet的高質真係好似剛剛喺海嗰度捉上黎一樣生蠔我地2個人叫左每人半打 好多款選擇 決定交俾店員幫忙選 呢度主打係法國🇫🇷蠔眾所周知法國生產好多頂級嘅oyster店員逐一介紹 食邊個先 🦪 餐廳還會細心地為把生蠔由淡味排到濃味刺身+生蠔 砌咗一個好靚嘅seafood platter上枱 ♥︎ South Africa Rock (Africa) Large $45 ~溫和 鮮甜順滑 且海水的鹹味合到好處 各方面都相當平衡♥︎ Coffin Bay (Australia) $32 ~ 南澳生蠔的頂級之選 海
終於嚟到一試 oyster cove

決定交俾店員幫忙選 呢度主打係法國🇫🇷蠔
眾所周知法國生產好多頂級嘅oyster
店員逐一介紹 食邊個先 🦪
餐廳還會細心地為把生蠔由淡味排到濃味
南澳生蠔的頂級之選 海水味適中 體型較細 金屬味重一點 又有鮮味 質感爽脆 特別是裙邊的部分
♥︎ Specales Lambert No.1 $52 ~
好美味 肥美順口 含豐富礦物味 餘韻細膩而持久 creamy 又好有層次 love ! 呢隻作為第三者真係非常之好 亦係我呢一盤最愛嘅一
♥︎ Krystale $42 ~
口感爽脆 名為水晶蠔與其名一樣 濃郁的海水味 鮮甜 餘韻長
♥︎ Spanish Oyster Jumbo size$62 ~
呢一盤生蠔中最stand out 好大隻的確係jumbo size超級creamy 好豐富嘅口感 可以話係我從來都未試過咁creamy又咁大隻嘅
♥︎ Gillardeau No.1 $52 ~
好美味 非常喜歡的一隻 味道有層次 呢一隻作為ending 個味道的餘𩐳留在口中 睇返資料呢一隻經過 36 個水池飼養 讓它吸收不同養份 而 Gillardeau 家族就是此養植技術的創造者 唔怪得知咁好味 都係呢間店嘅signature之一

♥︎ 白酒 House wine $78
易入口 配海鮮好match