2024-03-06
今晚做到有啲夜,妝都唔化就咁落樓下「泰出色泰國餐廳」食個飯先。呢間泰國菜喺天后已經開咗好耐。好多人有時經就算唔買正餐都會喺門口度買啲泰式糕點甜品返屋企食㗎。我哋入到去,好快就決定要「晚飯添鮮配a+b」 set ($488). 呢個set已經包咗兩個白飯,而如果要加嘢飲就半價。A. 泰式明爐冬蔭功湯烏頭魚:烏頭魚可以選擇蒸熟定係炸熟,好少舖頭有得咁樣揀。我哋揀咗炸熟。食落較有咬口,而且炸過我自己覺得香口啲。條魚好大條下。冬陰功湯配埋魚一齊再煮熱,魚吸收咗湯汁之後,味道層次更加提升左B. 泰式辣椒膏炒大肉蟹一隻:冇諗過個餐唔算好貴都比咁大隻肉蟹我哋。隻蟹仲要有啲膏,食落蟹膏香味突出。呢個菜式可以揀辣度,我哋揀咗小辣。不過佢呢種泰式辣味冇川菜嗰種辣味咁勁,所以大家可以比平時叫辣少少。大肉蟹配辣椒膏炒,真係好惹味。啲汁仲可以用嚟撈飯。飲品:叫咗一杯涼粉椰汁冰同一杯龍眼冰,涼粉同龍眼嘅份量都多,飲完覺得好潤。我哋另外再叫咗甜品,一個椰青糕同一個西米糕。椰青糕味道清新,椰青味濃郁,好似飲緊椰青水咁。而西米糕相對椰青糕甜,西米底層黏黏哋咁,幾得意。#泰出色泰國餐廳 #天后美食 #天后泰國菜 #咖哩#
#泰出色泰國餐廳 #天后美食 #天后泰國菜 #咖哩#香港必食#香港好去處#香港旅遊攻略#食在香港#香港探店 #香港美食#香港打卡#香港生活 #天后必食#天后好去處#天后旅遊攻略#天后探店#天后打卡 #泰國菜