2023-03-09
天后原來有好多廚師發辦嘅餐廳 今晚嚟左Nobe 食omakase 師傅先比左碟漬物小食我地 有5款: 醬漬牛旁, 日本榨菜, 米糠醃羅白, 木魚花醃蒜頭, 日本薑 全部都好開胃唔覺唔覺食左2碟前菜三點: 3-5月出產嘅海鰻魚魚苗 用左紫蘇醬 酸酸地松前漬 用左希靈魚魚子同昆布一齊醃製 會係咸嘅味道靜岡縣高甜度蕃茄 上面仲有柚子醬 超甜刺身:北海道鮫碟魚2食肉身比較淡 入面卷左梅水晶,鯊魚軟骨,雞軟骨 咬落爽口魚邊就輕輕燒左 點wasabi食北海道帶子 卷左紫菜紫蘇葉 上面落左D岩鹽,檸檬皮,檸檬汁新鮮赤貝 就咁點wasabi都好鮮甜煙燻鰆魚 用黑桃木煙燻 上面有洋蔥醬 好fresh超罕有北海道縞蝦 用左曉蛋嘅蛋汁撈埋嚟食 上面嘅蛋黃醬就用蝦頭膏同埋蝦油炒熟左 成隻蝦一d都無浪費長崎縣生蠔 就比較薄身爽口 無咁重鐵味北海道毛蟹 上層有魚子醬同蟹腳 下層就撈左蟹膏玉子燒Sushi:千葉縣火炙金目鯛-神奈川針魚 冬天春天先有 肉有甜味- 白蝦 配煙熏味魚子醬-火炙赤鹿魚 魚肉肥美 上面有醬油漬- 玉子燒 好彈牙- 火炙千葉縣銚子延繩 吞拿魚腩 油脂多 入口即溶- 海膽2種 馬糞海膽口感cre
前菜三點:
3-5月出產嘅海鰻魚魚苗 用左紫蘇醬 酸酸地
松前漬 用左希靈魚魚子同昆布一齊醃製 會係咸嘅味道
靜岡縣高甜度蕃茄 上面仲有柚子醬 超甜
刺身:
北海道鮫碟魚2食
肉身比較淡 入面卷左梅水晶,鯊魚軟骨,雞軟骨 咬落爽口
魚邊就輕輕燒左 點wasabi食
北海道帶子 卷左紫菜紫蘇葉 上面落左D岩鹽,檸檬皮,檸檬汁
新鮮赤貝 就咁點wasabi都好鮮甜
- 白蝦 配煙熏味魚子醬
-火炙赤鹿魚 魚肉肥美 上面有醬油漬
- 玉子燒 好彈牙
- 火炙千葉縣銚子延繩 吞拿魚腩 油脂多 入口即溶
- 海膽2種 馬糞海膽口感creamy, 紫海膽味道相對清甜
熟食:
- 用海鮮湯底嚟蚊澳洲鮑魚 個羅白都好入味好正
- 汁煮子持魷魚 這魷魚的獨特之處是有魚春係入面 亦有肥膏 味道特別香濃
- 鐵板燒賴尿蝦 啲膏好似流心蛋咁
最尾仲有魚湯同生果 呢餐食得好飽好滿足 師傅嘅講解亦都好清晰 環境服務一流呀