2025-03-05 47 瀏覽
朋友介紹到 柴灣杏花新城, 買運動用品, 之後一齊去搵食.  看見商場內的日式店, 天麩羅杏, 店子設計新穎, 光潔明亮, 決定在此開餐.牆上天婦羅繪畫,  [杏の名物]  好吸引.食堂內傳統4入卡座已坐滿, 吧檯座位寬敞, 坐立好方便, 我們坐吧檯吧, 侍應送上餐牌, 點了  兩人套餐,   有基本及創意天婦羅, 與及  A+B+C  冷盤小食+飯麵+飲品, 各 選兩項. 店員送上蘿蔔蓉醬油, 檯上己有齊沙津汁, 天麩羅蓋飯汁, 燒鹽 , 綠茶鹽, 七味粉, 方便自己調味.前菜:  牛蒡, 火炙鰹魚 及 飲品 暖柚子蜜, 一起送到. 柚子蜜好暖胃, 又夠蜜味.牛蒡, 火炙鰹魚, 有助開胃.主角天婦羅,   新鮮炸起,  炸粉簿, 上檯熱騰騰,  共有 9 款炸物,  分兩個盤子送上.第一盤:  明太子蓮藕, 極尚大虎蝦, 蝦釀苦瓜, 日本流心玉子.......第二盤:  紫菜天麩羅拖羅海膽 , 日本茄子, 白鱔,  梅子大葉雞肉, 日本露筍, 各款兩件.極尚大虎蝦, 好巨型,  肉質鮮甜結實,  吃得出色.日本流心玉子, 蝦釀苦瓜, 好大件, 賣相吾錯.苦瓜內藏蝦膠, 美味彈牙,
牆上天婦羅繪畫,  [杏の名物]  好吸引.
食堂內傳統4入卡座已坐滿,
 吧檯座位寬敞, 坐立好方便,
我們坐吧檯吧, 侍應送上餐牌, 點了  [幸せ天麩羅] 兩人套餐,
柚子蜜好暖胃, 又夠蜜味.
牛蒡, 火炙鰹魚, 有助開胃.
前菜: 牛蒡, 火炙鰹魚
明太子蓮藕, 極尚大虎蝦, 蝦釀苦瓜, 日本流心玉子
紫菜天麩羅拖羅海膽 , 日本茄子, 白鱔, 梅子大葉雞肉, 日本露筍
極尚大虎蝦, 好巨型,  肉質鮮甜結實,  吃得出色.
極尚大虎蝦
日本流心玉子, 蝦釀苦瓜, 好大件, 賣相吾錯.
苦瓜內藏蝦膠, 美味彈牙, 日本苦瓜全無苦味啊.
店員又送上赤蝦味噌湯, 及日本御飯,  店家用上日本出產的珍珠白米,  口感好, 帶點煙韌.
吃口天婦羅, 伴口米飯, 又飲啖赤蝦味噌湯, 甚滋味.
接著這個 日本流心玉子, 第一次食, 真係好特別,  流心蛋漿割開即爆出, 玉子蛋味濃, 口感正, 大家吃得精釆.
日本茄子,  露筍燒得香,   吃得健康.
梅子大葉雞肉,  雞肉嫩滑無骨, 真回味.
白鱔 肉厚, 肉質細嫩, 帶少許油脂.
紫菜天麩羅拖羅海膽, 我最喜歡,   紫菜炸得好香脆 , 伴上拖羅海膽, 一流鮮美.
紫菜天麩羅拖羅海膽
明太子蓮藕, 蓮藕清爽, 孔內藏有明太子, 含鹹鮮味,  手工制作, 真不簡單.
天婦羅吃得好滋味, 我們加點了鰻魚, 銀雪魚, 及北海道帶子.
鰻魚炸得金黃香口, 外皮夠脆, 肉質又嫩又多汁.
炸鰻魚
銀雪魚,  北海道帶子   極鮮甜.
最後才慢慢食冷蕎麥麵
冷蕎麥麵
把冷麵加入鰹魚濃汁,  超級好食.   飲口赤蝦味噌湯做總結.
價錢親民抵食, 有 [杏福] 感覺.
前菜: 牛蒡, 火炙鰹魚
明太子蓮藕, 極尚大虎蝦, 蝦釀苦瓜, 日本流心玉子