2018-08-25 71 瀏覽
好朋友生日,久違地約出黎食餐飯,就黎左呢度食Omakase。呢度主打天婦羅Omakase,夜晚有三個套餐可供選擇。天,瀧,極三款均是一人份量,天最適合天婦羅愛好者,而瀧同極天婦羅份量少啲,但有刺身同其他主食,我地最後揀左極呢個set。平時對甘筍無乜愛,但呢度既甘筍係凍食,爽口清甜,配搭梅醬都幾夾。前菜係四款食物,包括北海道粟米,銀杏,螺肉同鴨肉。當中最特別就係北海道粟米,甜到不得了,好想再食多幾舊呀!而螺肉都不容小覷,好新鮮,估唔到前菜都咁好食~松茸湯香氣逼人,飲落去味道恰到好處,唔會太濃,又唔會淡如水,完全係岩岩好。刺身共有三款,深海池魚,伊佐目同拖羅。深海池魚口感軟綿綿,伊佐目同拖羅好有鮮味,食材相當高質。天婦羅可以蘸白鹽,辣鹽,青檸汁同蘿蔔蓉,食法幾特別,各有風味,我最鐘意配上大量蘿蔔蓉咁食,清新解膩,感覺唔會熱氣。每份天婦羅都係廚師即叫即炸,保證熱辣辣。紅衫魚配海膽汁,超香濃,對於我呢個海膽控真係好吸引。香菇同魚肉都有鮮甜既海膽風味,我好鐘意!當日既主食有鰻魚同牛肉簡,我毫不猶豫就簡左日本牛肉。聽店員講,牛肉係來自熊本,經烹調後仍保持鮮味,牛味濃郁。食到八分飽既時侯,原來仲有個

食到八分飽既時侯,原來仲有個麵,食落去酸酸甜,好冰涼。

外表睇落去似烤蕃薯,配以白蘭地及砂糖,味道好特別,就咁食都好好食。

食到最後仲有水果食,清甜多汁,為今餐畫上完美句號。