2021-10-29 128 瀏覽
之前都經過很多次 旺角朗豪坊的「天吉屋」,長期都有人排隊,今日見到少人排,所以同男友揀係呢間食晚飯。吸引之處,其實係食法多變又充滿儀式感的天幕御膳,有三種食法滿足味蕾,感覺好似係日本進餐一樣,另外,天吉雙品 就有烏冬和小天丼,有兩款主食。等待上菜時,我地就食左沙律同漬物,真係開胃又消膩。椰菜沙律加入柚子胡椒沙律汁,好清新爽脆。牛蒡漬和蘿蔔漬都爽脆多汁,酸中帶微甜。餐廳提供的牛蒡茶有陣陣香味,溫暖和順,而且有益健康。天幕御膳 $148有黑虎蝦、海紅綢配紫蘇葉、軟殼蟹、什綿炸物(洋蔥和魷魚)、茄子、南瓜、炸紫菜、四季豆,非常豐盛,而且有三種食法。食法一  天婦羅,將蘿蔔蓉和薑蓉放入天婦羅醬,推薦炸蝦、炸軟殼蟹、炸紫菜 沾上醬汁品嚐。天婦羅黑虎蝦非常獨特,以「雙蝦」炸法,所以入口係兩隻蝦同食,鮮甜彈牙而且更顯蝦味濃郁,天婦羅醬汁清爽唔膩,味道好好。天婦羅軟殼蟹,炸得外脆內軟,唔油膩而且香脆熱辣辣,蟹肉好鬆軟鮮味。炸紫菜香脆可口,有淡淡紫菜香。食法二  天丼,推薦將炸蝦、海紅綢及四季豆放上飯,再淋上天丼醬汁。微甜的醬汁帶出炸蝦及紅綢的鮮味,黑虎蝦炸衣吸左醬汁甜味,味道更好。海紅綢炸得好香脆,咬
天幕御膳

天幕御膳 $148

食法二  天丼,推薦將炸蝦、海紅綢及四季豆放上飯,再淋上天丼醬汁。微甜的醬汁帶出炸蝦及紅綢的鮮味,黑虎蝦炸衣吸左醬汁甜味,味道更好。海紅綢炸得好香脆,咬落好新鮮好熱,魚肉嫩滑多汁,質感柔軟。四季豆配天丼醬汁,甜甜地好夾扎實的蔬菜。餐廳選用日本的七星米,甜度和粘性適中,入口香甜且米粒分明,非常美味。

食法三  天茶泡飯,推薦將什綿炸物放上飯,再淋鰹魚湯,加上芥末和紫菜碎品嚐。什綿炸物有洋蔥和魷魚,洋蔥香口帶甜味,配爽口彈牙魷魚粒,吸盡鰹魚高湯的鮮味,與泡飯同食,口感味道都提升。

最後我自由配搭,茄子及南瓜配天婦羅醬汁較好,味道清淡食出蔬菜原味。

味噌湯有好多蔬菜,軟腍入味的紅、白蘿蔔、嫩滑豆腐粒、油豆腐絲......咸度剛好。
天吉雙品 (冷/溫 烏冬 + 小天丼)

天吉雙品 (冷/溫 烏冬 + 小天丼) $108
我地揀左冷烏冬 (稻庭烏冬配柚子皮、紫菜、芝麻),冷烏冬入口滑溜煙韌,加左柚子皮及芝麻好清新帶香,沾有蔥花及芥末的烏冬汁,味道唔會好咸,幾清淡輕盈。

小天丼有什綿炸物 (洋蔥和櫻花蝦)、溫泉蛋、黑虎蝦、茄子、四季豆。溫泉蛋超級好味,咬開爆出香濃蛋黃汁,拌勻米飯及帶點甜味的天丼醬汁,味道好夾好滿足。
2021-10-28
天幕御膳
天吉雙品 (冷/溫 烏冬 + 小天丼)