2019-08-02
天氣悶熱,食碗冷烏冬。今日去紅磡食冷烏冬,我們叫左三款食物,分別係華麗三色烏冬、大蝦天婦羅烏冬及追加了炸雞。我選了華麗三色烏冬,呢款烏冬係「稻庭烏冬」結合咗日本傳統食烏冬嘅三種食法。講得個“三”字就緊係有三款唔同嘅烏冬啦,首先係熱湯烏冬,上面有一塊魚片再加上蔥花,令整碗烏冬更香更爽口;跟住就係清湯冷烏冬,烏冬上面有紫菜條,將佢同烏冬一齊擺入冷湯,紫菜遇上冷湯時產生唔同嘅風味,隨住你嘅喜好加入蔥花或薑蓉,亦都有唔同嘅口感架;最後就係獨特嘅沙律烏冬,師傅用涼拌蔬菜托住烏冬,喺烏冬度淋上白芝麻汁,呢種拌麵嘅食法令烏冬變得好特別。如果想食出「三色烏冬」嘅真正滋味,師傅建議先由冷湯烏冬食起,之後再食沙律烏冬,最後先至食熱湯烏冬。由冷到熱,由淡到濃,咁有特色嘅烏冬喺澳門稻庭養助先至有得食架咋,快啲約埋朋友過嚟試吓啦!!