別忘了 Don’t Forget📍天水圍天湖路2號天耀廣場LG1樓LG15-16號舖朋友難得週末放假入嚟元朗國陪我,我都廢事再外出遠方覓食,所以喺附近商場搵咗間經過幾次都未食過嘅台式餐廳,食咗個快飯。呢間以粉紅色櫻花樹做裝飾嘅餐廳相當搶眼球,配上柔和木色嘅桌椅,令人感覺舒服愜意。餐廳主打台式火鍋,自取食材新鮮多元,仲提供多款台式手搖同甜品,性價比其高。不過我哋當日唔算太餓,所以選擇咗價值更優惠嘅午市套餐,埋單找數都係$150左右,認真抵食! 💰$65紹興醉雞飯 🐓招牌滷肉飯嘅飯底選用粒粒飽滿嘅珍珠米,有咬口之餘,米味亦十分香濃,淋上肥瘦均等嘅香滷肉,特別下飯。肥肉富膠質,瘦肉不乾柴,配上香甜微辣嘅菜脯,淨食都已好滿足。我哋仲加咗$5叫多半粒溏心蛋,咁就齊齊有得食,唔洗爭!套餐包有紹興醉雞卷一份,連皮雞卷十分嫩滑,每件都吸收紹興酒濃郁香醇嘅滋味,口感味道都好清新,夏天食一流,配滷肉飯更可中和油膩感。 💰$54鹽酥雞麻辣鴨血米線 🐓🍜朋友揀選麻辣米線套餐,一拼過試晒餐廳三大人氣美食—鴨血、鹽酥雞、麻辣米線!鹽酥雞炸得香脆無比,但雞肉依然嫩口多汁,外脆內嫩嘅口感非常正!同一般台式鹽酥雞唔同,
別忘了 Don’t Forget
📍天水圍天湖路2號天耀廣場LG1樓LG15-16號舖

💰$65
紹興醉雞飯 🐓

💰$54
鹽酥雞麻辣鴨血米線 🐓🍜
朋友揀選麻辣米線套餐,一拼過試晒餐廳三大人氣美食—鴨血、鹽酥雞、麻辣米線!鹽酥雞炸得香脆無比,但雞肉依然嫩口多汁,外脆內嫩嘅口感非常正!同一般台式鹽酥雞唔同,佢嘅調味唔會過重,唔會死鹹,食完亦都唔需要不停飲嘢解渴。

至於麻辣鴨血米線就無得揀選辣度,米線粗幼度同軟硬度都係我個人非常喜歡嘅比例,湯底微辣帶小麻,我哋兩個唔太食得辣都handle到。而全場最好味嘅,一定係鴨血,因為每片厚度適中,入口順滑帶點結實,沒有絲毫腥味,非常正宗。

💰$36
夜市甜不辣 🍢
最驚喜嘅係呢款小食,無諗過$40都唔洗,就有一大碟甜不辣!呢個價錢同份量,同台灣有得fight,而且味道都還原到台灣夜市嘅甜不辣,所以我哋非常推介!炸過嘅甜不辣條依然十分煙韌彈牙,再灑上夜市小食必備嘅椒鹽粉,真係香口無比,好易令人食上癮!

兩個午市套餐都已包一杯台式飲品,我哋揀咗唔洗加錢嘅兩款茶飲。

檸檬胭脂桃花紅茶 ☕️
呢款胭脂桃花紅茶清爽耐喝,係少數我鍾意嘅果香茶。花底甘醇且有清甜果香,配上新鮮檸檬片更清爽解渴,建議配搭為少冰微甜,值得一試。

玉蘭綠茶 🍵
唔喜歡濃茶嘅可以揀玉蘭綠茶,玉蘭花香滲透綠茶茶葉,獨特香氣輕淡,喺口中卻持久飄逸,配搭濃味主食好夾!