2020-04-20
聞說天水圍區最好味嘅糖水舖係屏山嗰邊,我自己不嬲食開新北江嗰啲糖水舖,經過朋友介紹一糖之後,今日朋友就帶我去試吓啦。其實佢嘅位置都只不過係天水圍西鐵站行過去幾分鐘,都好就腳,亦都比其他糖水舖坐得舒服。因為我同我朋友都未食嘢嘅關係,所以我哋諗住甜品同鹹點都照嗌。先食咗鹹嘢先,我哋叫咗一份嘅腸粉同埋魚蛋,仲有雞翼尖。魚蛋幾彈牙,同埋雞翼尖辣得好過癮。跟住太口渴嘅關係,我哋每人都嗌咗一杯飲品我就要左芒果汁,消一消暑。我朋友就推介別係呢度嘅窩夫,所以我哋就帶咗一個焦糖Oreo窩夫啦,果然冇介紹錯個窩夫超好食,佢外面係好脆嘅,食得出係即叫即整。另外我朋友好想食榴槤嘅甜品,所以我哋就叫咗個榴槤心太軟,一切開個心真係即刻流晒出嚟,榴槤味亦好夠,我朋友都讚不絕口。見到餐牌上面有桃膠嘅選擇,又忍唔住叫咗,叫咗個椰王桃膠燉蛋白,對女人養顏補身好啊。味道唔會太甜,好啱我口味。另一位朋友就帶咗一碗黑糖芋圓紅豆仙草。見到都好足料,好好味咁。