2019-10-13
泰極料理 #天水圍雖然餐廳個名有「泰」呢個字,但係佢賣嘅嘢五花八門,既有傳統泰國菜,又有好多唔同嘅煲,包括椰子雞煲羊腩煲牛腩煲魚煱等等,仲有串燒!今次試咗椰子雞煲同埋海鮮粉絲沙律,兩樣都好好食,大力推薦!椰子雞煲 $288$288唔使加一有原隻雞,啲份量真係夠三至四個人,大食嘅話仲可以加啲火鍋配料。椰子味好濃郁,雖然湯底係偏鹹,而唔係一般想像中甜甜地嘅椰汁咁,但係都非常好味,真係可以就咁飲晒啲湯。啲雞入晒味,仲要咁樣煲住好耐都仲幾嫩。海鮮粉絲沙律 $68呢個同樣非常好味!可以揀泰極酸辣沙律醬或者甜酸沙律醬,我今次揀咗酸辣沙律醬,果然非常惹味!酸得來好辣,好過癮。我本身以為係得少少海鮮同粉絲加好多菜,點知全部都係海鮮再加少少粉絲,基本上只係得一兩塊生菜墊底,未試過食沙律覺得咁抵食!有好多塊魷魚、蝦、螺片,完全冇諗過沙律都會咁足料。呢間餐廳嘅服務態度超級好,啲人勁有禮貌!唔使加一又好味,好抵食,真心推薦呢一間餐廳!味道:4.7/5性價比:4.4/5
今次試咗椰子雞煲同埋海鮮粉絲沙律,兩樣都好好食,大力推薦!
椰子雞煲 $288
海鮮粉絲沙律 $68