2006-04-25
我尋日決定去鍾菜食晚飯,於是打電話訂枱,個reception姐姐最後好禮貌講”我地會hold枱5分鐘”。真係多人得o甘緊要?入到去,裝修好靚。打開menu,見到”免茶,免芥,免加一”,都覺得好開心。再睇下個menu,就發現大件事,成個menu無一個菜嘅價錢係兩個位,碟咕嚕肉要$110,碟炒菜都要成百銀,完全係5星級酒店收費。雖然裝修好靚,但係服務及食物質素真係有待改善,真係食到一肚氣。每個侍應都好用心去招待,只是實在能力同應變能力有限(無論是上菜時間控制及技巧) ,只能講o向一般稻香酒家會係一個好侍應,但係同其他高級酒家相比,立刻相形見拙。最後叫左個$198/位o既套餐,分別有火瞳翅(好難食,只可以話係濃味上湯+ 好硬既翅,連最basic做翅同燠湯既功夫都無)一片日本金豬(實情係燒豬皮+ peach + 隔夜多士)一隻大蝦一舊魚(應該係龍利柳)一小碗茄蓉菜苗(大家樂蕃茄湯米線絕對係傑出之作)一杯drink (可以選擇鮮榨西瓜汁/鮮榨橙汁/紅酒/白酒)一份甜品(可以選擇一小塊chocolate mousse 或一碗合桃露,唯一實在值得讚既係師父刀法好,可以將一件chocolate mou
最後叫左個$198/位o既套餐,分別有
一片日本金豬(實情係燒豬皮+ peach + 隔夜多士)
一隻大蝦
一舊魚(應該係龍利柳)
一小碗茄蓉菜苗(大家樂蕃茄湯米線絕對係傑出之作)
一份甜品(可以選擇一小塊chocolate mousse 或一碗合桃露,唯一實在值得讚既係師父刀法好,可以將一件chocolate mousse切得如此纖巧)
當晚係全院滿座,只是唔明點解個個都好似好enjoy?完全超出我可理解能力…