2024-01-02
🌟雖然聖誕節啱啱過咗,不過同朋友嘅飯局冇停過🙈🌟今次揀咗呢間太和人世嘅法國私房菜。L’amour🌟佢係由前文華東方主廚設計餐廳,質素有保證,真係每一道菜都驚艷到我🌟因為係兩個女仔,所以揀咗一個dinner set 同埋其他散叫菜式,一齊share食🌟佢個dinner set只需$788,包咗6個course, 仲可以加$38配紅白酒,CP值好高🥬巴馬火腿果仁沙律-擺盤好用心,連隻碟都好靚-果仁好香口,有夏威夷果仁,合桃,腰果-巴馬火腿鹹香味夠,沙律菜新鮮,好Refreshing🦪季節時令生蠔 ($68/隻)-上枱生蠔好大隻,又飽滿,直程大隻過手掌-生蠔味重,海水味夠,好Creamy-配埋特調嘅Cocktail醬,更加帶出鮮味🍄頂級牛肝惹菌忌廉濃湯-用咗大量好香菇味嘅牛肝菌,打成蓉-加埋忌廉汁,有香菇味,由Creamy🦀自家製藍花蟹餅-外層包裹住麵包糠,炸到香脆-裏面有好多一絲絲花蟹肉-用料新鮮,份量好夠🥖極品海膽魚子醬多士 ( $238 / 3pcs)-極推薦-擺盤勁精緻,有金箔做點綴-新鮮嘅海膽配埋魚子醬,海鮮味同鹹香味相輔相成,好出色🥩慢煮西班牙黑毛豬鞍焦糖蘋果-好厚嘅豬鞍經過慢煮
🌟今次揀咗呢間太和人世嘅法國私房菜。L’amour
🥬巴馬火腿果仁沙律
-擺盤好用心,連隻碟都好靚
-果仁好香口,有夏威夷果仁,合桃,腰果
-巴馬火腿鹹香味夠,沙律菜新鮮,好Refreshing
🦪季節時令生蠔 ($68/隻)
-上枱生蠔好大隻,又飽滿,直程大隻過手掌
-生蠔味重,海水味夠,好Creamy
-配埋特調嘅Cocktail醬,更加帶出鮮味
🍄頂級牛肝惹菌忌廉濃湯
-用咗大量好香菇味嘅牛肝菌,打成蓉
-加埋忌廉汁,有香菇味,由Creamy
🦀自家製藍花蟹餅
-外層包裹住麵包糠,炸到香脆
-裏面有好多一絲絲花蟹肉
-用料新鮮,份量好夠
🥖極品海膽魚子醬多士 ( $238 / 3pcs)
-極推薦
-擺盤勁精緻,有金箔做點綴
-新鮮嘅海膽配埋魚子醬,海鮮味同鹹香味相輔相成,好出色
🥩慢煮西班牙黑毛豬鞍焦糖蘋果
-好厚嘅豬鞍經過慢煮後,完全唔韌,好柔軟
-配埋焦糖蘋果一齊食,出奇地夾
🐟法式西鰽鱸魚。椰菜花蓉。紅腰豆 ($288)
-西鰽鱸魚,外皮煎香脆,肉質保持鮮嫩
-簡單調味,可以食出食材嘅原汁原味
-配菜豐富,有三色薯蓉,包括紫薯,薯仔同番薯蓉,仲有紅腰豆,紅蘿蔔仔
🍫比利時朱古力心太軟
-超完美,好食又好靚嘅甜品
-心太軟焗到裏面流心,比利時朱古力甜度較到恰到好
-仲有自家製青檸雪葩,同埋生果做伴碟
總結
❤️好推薦呢間人世法國私房菜
❤️餐廳氛圍高質舒適
❤️食物擺盤用心
❤️食材矜貴高質
❤️如果喺慶祝日子或者想對自己好啲嘅時候,呢間高質Fine Dining 好推薦👍🏻👍🏻👍🏻