2018-08-27 820 瀏覽
木船這間餐廳真是令我覺得好喜出望外,估唔到在太和都可以有咁高質的泰菜!!真是卧虎藏龍!!之前聽老公講過呢間餐廳D DRINK得別正,而且樣樣食品都係靚到不得了,所以我想帶媽媽食一次,慰勞她一直以來對我的照顧~就咁睇地址有點難搵,我打電話去問餐廳先知原來就在SEVEN隔離,門面睇落好高級外國餐廳咁呀!!我地勁好彩, BOOK左7點食, 入去果時咁啱有張枱唔洗等位,我地一坐低,就見到出面開始有人等位了,呢間餐廳應該是呢區的實力店!份MENU靚到我要影得佢呀! 呢杯爆脆芒果園真係每枱必點,雖然大杯到好似RUBY TUESDAY的TALL CAKE咁,但其實佢一D都唔溜唔濟,一個人絕對飲得哂 (可能因為太好味)真係大愛呀!! 有CREAM, 有PUDDING, 有鮮芒果奶昔,仲有爆谷同ICE CREAM MOCHI!!! 真係正到冇得再正~~!!一試難忘就係咁喇~~其實一開始我冇預佢咁好飲, 我以為佢都係得個樣,同埋睇落好似好濟咁, 真係估唔到最後我好輕易咁飲哂成杯~~~可能因為佢有點芒果的酸甜香氣夠哂開胃啦~~~我仲好懷念呢杯DRINK呀!!!!!我媽媽就叫左另一個SIGNATURE DRI

脆爆芒果園
我媽媽就叫左另一個SIGNATURE DRINK, 夏日巴東海灘~~即係菠蘿椰奶呀~我試左一啖, 覺得椰香十足, 口感香滑, 但我都係鍾意自己果杯~~~不過椰子控一定大愛呀!
夏日巴東海灘(菠蘿椰奶)
然後又俾個MENU幅相吸引左,叫左個焗飯,本身想叫菠蘿飯,因為真係超靚,但最後揀左熔岩海鮮椰青焗飯,因為呢個比較少食~所以就想試下~~
一上枱比我想像中大碟, 旁邊有杯野,一問之下,原來是新鮮椰青水~~~超解甜解渴!
溶岩椰青海鮮焗飯
個飯有濃厚的椰漿味,就咁睇好似好濟咁,但其實得面果浸係咁,入面有原隻帶子、青口、蝦,好足料,最正係個飯入面有好多賽膀蟹,飯味又好有椰青的解甜~~因為仲落左椰肉落去炒~~超級好食!!!必叫!
我仲嗌咗個馬拉盞炒椰菜苗~~因為平時椰菜苗比較難,通菜又成日食到~~就想試下啦~~個效果幾好喎~~口感好爽口~~~馬拉盞又非常之香口開胃又唔會好辣~~
馬拉盞炒椰菜苗

仲有一樣推介!! 呢個超級無敵大蝦冬陰功湯粉係一定要叫!!!!

超強特濃冬蔭蝦功湯粉

無論當湯飲定係當粉食都係超級正嘅!!!佢呢有兩種蝦, 有虎蝦, 即係好大隻好鮮味, 一見就想食嗰隻

另外仲有四隻櫻花蝦吉埋一串咁, 兩種蝦都好味嘅,爽甜的櫻花蝦同冬陰功湯出奇地夾~~
肉質爽口彈牙, 令到成個整體感覺去到極致

仲叫左一個細的小食拼盤, 有泰式蝦餅, 仲有啲魚卷, 芋蝦咁~~~都幾好味
COMBO小食拼盤

仲有炸得非常之香脆的蝦餅!!!係勁多蝦肉做成嘅~~~成餐飯樣樣野都咁正~~食到勁飽呀~~下次再ENCORE
2018-08-21
脆爆芒果園
夏日巴東海灘(菠蘿椰奶)
溶岩椰青海鮮焗飯
馬拉盞炒椰菜苗