2020-03-09
最近因為工作關係經常都會喺觀塘,所以APM就成為一個好方便嘅搵食地方啦,疫情期間好多去開小店都已經冇開到,喺大商場裏面都叫做容易D搵到食肆。本身想試晚餐嘅蘑菇意大利飯,又想試芝麻糖醋骨,猶豫之際原來已經無哂,店員都好好,主動介紹其他食物,亦有解釋原來d骨類因為入貨問題所以暫時都未有,姐係沙拉骨、生炒骨都無,好想食酸呀😭於是我又諗左5min ,又叫翻店員過黎鐵板西冷配意粉,肉都幾厚夠大件,唯一美中不足係忘記講幾成熟,店員又無提到,所以我地等左太耐先食有d熟過頭,但咁都唔會太乾硬,下次會留意翻了!側望舊牛都幾有份量(表面)好注意健康嘅我3餐入面一定要2餐有菜,所以就好九唔搭八咁叫左三色蛋浸時蔬,幾有驚喜,湯幾清唔會重味精,仲有好多我至愛嘅菇菇,配上清甜嘅白菜,我幾乎食左7成,只留低2條俾朋友。如果入面加粉絲/芋絲就好完美啦,索哂d汁又唔高卡路里。餐牌入面有一頁係健康之選,寫明係少鹽少油嘅配搭,注意健康嘅人士不妨可以留意左嗰一頁嘅推介先食完呢個菜我覺得貨真價實,雖然我明白好多人話係出面食飯叫菜係好唔抵,但係的確比起自己整少好多功夫意外驚喜:芝士蕃茄焗炸脾雖然聽落去同頭先話注意健康好似有啲人格
側望舊牛都幾有份量
意外驚喜:芝士蕃茄焗炸脾
雖然聽落去同頭先話注意健康好似有啲人格分裂咁,但係佢意外地令我無乜罪惡感,蕃茄有酸甜感,叫做補番皮我只係食左一節手指咁多,好薄好脆!而且唔厚粉,朋友都話好食。
切開睇真啲你就明㗎啦,啲肉係剛剛好熟所以仲係好滑,皮好薄啊,薄到似烤鷄,又無好大舊肥油,就算唔食皮都好好食,當然我會留俾需要脂肪嘅朋友,唔好浪費。
有跟開我食評嘅朋友都知道我影相唔係為咗好似啲blogger咁整到好靚,呢張相係我筆起飯同切開內影(唔係食剩舊骨😂)
原因係show俾大家睇飯底下係唔多油,飯好亁爽
n年前曾經有一段時期我好喜歡食大叉樂同大炸活焗豬飯,但每次食半個已經開始唔太舒服,因為太油太滯又鹹,但因為好香所以都會間中食,後來耐無食。不過呢度竟然無呢種感覺,食得好舒服,事後都無ur翻尋油味,重口味嘅人可能會覺得唔夠鹹香但係好好但係對我就剛剛好,值得推介
飲品方面就叫咗白雪公主,一切自助式啦,相對於黑牛來講呢就比較清新,但都好好飲㗎
值得讚賞嘅係店員好主動亦都好細心,執枱之前亦都會先問一問,另外我係用現金券付款嘅,佢都會提醒我係不設找續
七點幾嚟到人就唔算多,八點幾開始多番啲啦