2021-06-07
曾經係節目見過秋生兄極力推薦依間鋪頭,所以一早BOOK MARK 左。今日係附近做野,專登過黎搵食。未到下午6:30鋪頭已經開始排隊,聽排隊既人口吻,似乎大部分都係熟客仔。店員姐姐好有經驗安排我地一邊排隊一邊落單量度體溫,排左10分鐘就可以入座。食物選擇好多,由湯底口味到面食都有不同種類,選擇困難症既我,選左top1 既花膠螺片湯,朋友就選了 極上海鮮龍蝦湯泡飯。坐位較擠擁,相信枱面每人只可以叫一個套餐,場地吾適易一班朋友聚腳。已經係入黎前完成落單,坐低等食,餐廳係半開放式廚房,可以一路睇住姐姐逐碗麵煮。大約等了七至八分鐘,姐姐會一盤套餐捧上,真的沒想到六七十蚊,可以咁豐富,足半隻雞,無論米線同油菜都好足料。朋友既龍蝦湯有半隻龍蝦同吾同款既急凍海鮮。用具亦都準備充足,盤上有手套濕紙巾,方便食用雞隻。鋪頭以燉湯泡飯作主打, 對於湯底我好有期待。首先試一下湯先,嗯... 很足料,不過湯只飲到雞油味,沒有想象中清甜,魚翅亦見到係裙邊,跟參考圖片好大出入。😂朋友既龍蝦湯底有龍蝦味,不過龍蝦肉好梅。其他急凍海鮮亦都吾吸引,而且朋友之後好口渴,相信湯底充滿味精。🙁整體而言,依個價錢可以食到咁多野係
整體而言,依個價錢可以食到咁多野係好抵,不過質數相對普通,吾建議專程入黎食。
推薦指數2.5/5
味道2/5