2018-11-27 24 瀏覽
前陣子去幫襯倫哥火鍋私房菜,任食雞煲、火鍋同刺身,發覺餐廳食材新鮮兼抵食。食隨之味,今次一家去太子試試同系嘅倫住蒸倫哥私房菜。今次我地食倫哥海鮮鍋,店員先俾左份餐塊給我,原來係有得揀各款海鮮嘅食法, 揀好後再由店員「落手」。頭盤係花膠扣鮑魚,鮑魚肉質軟滑有咬口,花膠質素也不錯。燉湯用足材料去燉,暖身之選。緊接嘅蒜蓉蒸貴妃蚌,味道鮮甜,同蒜蓉好夾。黑松露豆腐賣相不俗,同埋蟲草花、龍躉腩一齊蒸,蒸龍躉腩時間拿捏得好,魚肉嫩滑同有膠質,口感一流!鮮魷腸粉嘅腸粉嫩滑同魷魚彈牙出奇地夾,加上沙茶醬後更惹味十足。生蠔新鮮肉厚,清蒸就最能保留原有嘅鮮味同口感。龍蝦加咗XO醬蒸,更加惹味。龍蝦肉質彈牙,夠晒新鮮。蒸蟹、蒸蝦,啖啖肉,新鮮,肉質彈牙。十足十二串足料蒸飯,果然名符其實,份量十足,配料有雞肉、臘腸、蝦干、粟米、翠肉瓜、南瓜、蝦腩片、芋頭、蒿筍、蒜蓉排骨等,真係食到舐舐脷😋
前陣子去幫襯倫哥火鍋私房菜,任食雞煲火鍋刺身,發覺餐廳食材新鮮兼抵食。食隨之味,今次一家去太子試試同系嘅倫住蒸倫哥私房菜。

頭盤係花膠扣鮑魚,鮑魚肉質軟滑有咬口,花膠質素也不錯。

燉湯用足材料去燉,暖身之選。

緊接嘅蒜蓉蒸貴妃蚌,味道鮮甜,同蒜蓉好夾。

生蠔新鮮肉厚,清蒸就最能保留原有嘅鮮味同口感。

龍蝦加咗XO醬蒸,更加惹味。龍蝦肉質彈牙,夠晒新鮮。

蒸蟹、蒸蝦,啖啖肉,新鮮,肉質彈牙。