生活好多空白需要自行腦補,如是者更要先食碗 #沙沙合桃糊 補補腦。#daiwai_甜水 時間,唔search唔知 #海記 原來咁出名,生招牌係個沙沙合桃糊,特別在 topping 灑滿炒過嘅合桃碎,金黃香脆帶焦香,撈勻食成碗合桃糊都好香。糊偏傑身,微微漿口,合桃嘅油脂都幾高,適合happy share;反而兩溝嘅 #芝麻糊x杏仁糊 就輕盈啲,而芝麻湯丸都唔錯,甜得嚟口感軟糯,感覺有少少花生香,未知係咪內餡有加到花生。另外 #椰皇燉海底椰 好適合秋冬,清甜滋潤,大量海底椰同椰肉變得好有咬口,椰子香好霸氣,幾乎hold住咗我個味覺,宜放到最後先食。朋友鍾情桑寄生蓮子茶,滋補暖身,唯一係個蓮子唔夠稔。傳統糖水外,仲有好多創作款非常啱打卡,overall 總結係幾有heart 嘅一間糖水舖,中式糖水方面四平八穩,沙沙食法係有驚喜嘅!‑ ‒ –· 紫薯香芋雪樂冰芋圓紫米露³ ⁹· 椰皇燉海底 + 桑寄生蓮子蛋茶 ⁶ ⁸· 沙沙合桃糊³ ² · 杏仁糊x 芝麻糊² ⁸ 芝麻湯圓 ⁷‑ ‒ –

‑ ‒ –

· 紫薯香芋雪樂冰芋圓紫米露³ ⁹