2020-06-29
前幾日喺太子食完晚飯兜個圈,先知運動場道、花園街嗰邊原來有咁多餐廳!星期六去旺角行完街,就決定行去太子嗰邊開餐,少人啲,選擇又多啲😉。行下行下就見到有間餐廳好靚咁喎,時間尚早仲有位,就一於試下。餐廳面積都幾細,所以一到晚上七點幾就坐滿人。環境富有藝術風格🎨,掛咗唔少畫,而且用咗人工植物作裝飾,讓人身處花花世界。同時,連餐枱都用上青花瓷磚,好靚。我同朋友各自點咗道主菜同飲品,再加一份小食Share。唔好睇佢個碟細細,其實份量都幾多下,因為裝食物個位置較深👍。白酒忌廉煮青口Mussels in Cream Sauce($98),呢份小食除咗青口外,仲配有沙律菜。白酒忌廉汁真係勁惹味,而且用咗Rosemary所以特別香,我朋友直頭用匙羹刮嚟食🤤。牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉Clams Butter Sauce with Homemade Dried Shrimp Spaghetti($138),呢碟意粉個造型同想像中唔同,無論隻色定意粉粗幼都好特別😚,面頭仲鋪咗大量櫻花蝦定蝦皮?賣相即刻加分。意粉比較粗身同圓身,食落口感有啲似油麵🙈,爽爽地,幾得意。我哋估呢個意粉可能係餐廳手打,因為無喺其他
總括嚟講,依間位於太子嘅藝術風格意式小餐館幾唔錯,食物出品有水準,環境又幾好。價錢就唔算平,建議透過訂枱App Book會有折,抵啲可以食多道菜🍽,有機會都會想再嚟試下!最後,餐廳係撐香港人嘅小店啊💛。