2023-06-24 21 瀏覽
太子砵蘭街一向不乏美食,之前已經聽朋友講過八一蕃巴蜀烤魚店,烤魚店呢家喺香港逐漸流行,大概系疫情前港人好中意北上食烤魚開始。魚類主要分為草鯇魚同埋骨少肉嫩之選,骨少肉嫩之選有魽魚、海鱸魚、多寶魚,另外可以選擇辣度,或者吾辣都得。餐廳有使用共廚家作嘅養生飲品,上網睇番先知共廚家作系一間推廣培育計劃嘅社會企業,皆在為熱愛廚藝嘅社會創業家提供平台加資源加培訓,令佢地可以製作精品同特色飲食產品開創個人事業。叫啲串燒食住先,燒牛舌同燒白鱔,燒牛舌好大件夠煙韌,燒白鱔超正!冇骨之餘沾上燒汁好有日式風味。豬牛雞可以配燒汁/ 沙爹汁,我揀咗沙爹汁,雞肉燒得好香,夠嫩滑,沾上沙爹汁滿滿港式風味。烤魚揀咗香辣味,黎到戈陣已經聞到勁香👃🏼上面佈滿豆豉同辣椒🌶️魚肉啖啖新鮮,肉質結實,香辣味甚濃,兩個人好快就Ko曬😂生津李乾蘋果茶好解渴,飲得出系自家製好足料,吾會系死甜,兩個人平均每人飲到兩杯幾划算。
2023-06-19
15 分鐘 (堂食)