2023-01-18
呢間辛之作手工糖水好似本身係網店起家,宜家係太子開左實店。見好耐冇食過中式糖水,一於黎試下佢。試左一個腰果露同埋一個芝麻糊,兩個比我既感覺都係好真材實料😳之後會想再試下佢其他甜品。1⃣️滋陰補腎腰果露配腰果粒粒($42) 唔係好多甜品店有得食腰果糊,就算有多好多時整得好水好稀🙈呢間就好唔同🤩一畢既時候已經feel到有料到!係濃稠既質感,食落都係好濃好香既腰果味。另外仲有一小盤腰果粒粒,雙重口感同埋亦都令腰果味道更加double up!呢個好好好味,值得再次encore~ 2⃣️自家製芝麻糊配核桃芝麻脆脆($38) 芝麻糊都好正~比起一般出面甜品店食到既更加濃稠!果然係真材實料既手工甜品👍另外芝麻糊唔會太甜,呢個亦都係一個加分位。配上核桃芝麻脆脆,啲脆脆係偏甜既,細細碎碎咁倒落個芝麻糊到一齊食會芝麻香入面食到少少甜甜地既脆脆,有種食緊芝麻糖既感覺,好正!係出面食唔到既味道。
1⃣️滋陰補腎腰果露配腰果粒粒($42)
2⃣️自家製芝麻糊配核桃芝麻脆脆($38)