2022-07-16
social media得知上環太平山街又開左新咖啡店其實上過個頭好幾次,計埋普慶坊,磅巷等,真係幾多coffee shop,餐廳今次呢間小店,老闆娘親手畫嘅每幅畫,好靚好特別,就連裝咖啡嘅杯,蛋糕上面都有個卡通公仔(大概都係老闆娘自畫像吧)店舖雖小,但有唔少特色小擺設最令我印象難忘嘅呢間小店,係個句 A place to refresh your soul咁啱天氣熱到爆,行到上黎都身水身汗之際入去坐低飲杯咖啡,食件蛋戚風蛋糕,真係令我成個人放鬆左唔少店內只有幾個座位,有D望向窗外,有D係bar枱咁,有D係軟墊嘅位,店外都有座位,但真係堅熱我頂唔順....,我揀番坐室內咖啡揀左white (用上燕麥奶),又冇問題wo,唔會話唔好飲,老闆娘話用左燕麥奶更加帶出左咖啡個種酸味,我個人就接受到,一直都係飲開fruity嘅豆戚風蛋糕都係用燕麥奶整,見有款special flavour,老闆娘話係肉鬆味 癲覆左我一貫諗法,唔係只有甜味,原來咸咸甜甜都可以咁夾,肉鬆之外,仲有芝麻,同埋相信係葵花籽個類吧,整體一D都唔乾身,唔錯有機會真係要再黎幫襯,繼續支持小店!
店舖雖小,但有唔少特色小擺設
咁啱天氣熱到爆,行到上黎都身水身汗之際
入去坐低飲杯咖啡,食件蛋戚風蛋糕,真係令我成個人放鬆左唔少
有機會真係要再黎幫襯,繼續支持小店!