2010-04-11
Monday Sunny Day, Tuesday Healthy Day……. Sunday Family Day, Tai Hing Everyday. 今日星期日唔駛返工,自然係 family day 啦。 屋企附近開咗間太興,又未嚟過,原本前晚已打算嚟呢度食晚飯,不過見呢間太興喺 open rice 內對上一個食評咁差,而且佢只係開咗兩個幾禮拜,可能未上軌道,心諗太興啲晚餐都唔算平,都係無謂搏,就今朝嚟食早餐試吓,如果早餐都唔得,睇怕嚟食晚飯都係算把啦。亞仔瞓到黄朝八晏未起身,一於唔等佢,由我同老公身先士卒。老公點咗個 人氣早餐,有火腿通粉拼北歐火腿配鬆脆多士 ($25), 我無食過,不過老公話個餐 OK 嘅,同一般茶餐廳無乜分別,只係個餐貴咗少少,唔太值呢個價錢。我就要咗個 德國香草腸拼香滑炒蛋配脆香包 ($24), 個包當然無翠華個脆豬咁正,個炒蛋又唔算好滑,不過不失啦。老公話佢杯奶茶就一般貨色,而我本來想飲鈣思寶,但店員話無貨,所以改點了熱檸蜜,檸檬有三片,但要飲到杯底先覺得有蜜糖味。服務方面就強差人意了,事緣我坐下發現張椅一邊濕咗,叫一個經過嘅亞叔抹一抹,佢竟然話佢手上
服務方面就強差人意了,事緣我坐下發現張椅一邊濕咗,叫一個經過嘅亞叔抹一抹,佢竟然話佢手上塊布只可抹枱,仲走過嚟幫我地抹枱,真係O 曬咀,最後都係我自己用紙巾抹乾張椅。
仲有一個小插曲就係我地用餐途中,剛才提過嗰位亞叔坐在我地隔離枱食一碟油雞之類嘅燒味飯,但食咗唔夠十分鐘就張碟飯放咗落個收碟嘅餐車度,碟飯啲餸仲係無乜點食過,唔通真係連自己員工都覺得自己店內嘅燒味難食嗎?個早餐總括嚟講唔算出色但也不算太差,就俾個 OK 喇。