2月頭,我買了個蛋糕去福緣,和身在外地的小孩壽星一起越洋慶生,facetime完,影完相,男侍應主動提出將蛋糕雪入雪櫃。進餐完畢,俾完錢走人,男侍應俾返蛋糕我。出到店外,我家外傭係咁叫我check個cake, 我一頭霧水,check乜鬼呀!check乜蛋糕?原來個蛋糕俾佢整爛左!😡😡😡😡😡😡😡😡🙁🙁仲要靜雞雞唔出聲要我久發現!!🙁🙁太過份了!我回店問究竟,男侍應說「不知情!不知道,我都唔想架」我陪返錢俾你。我見可能係小店雪櫃擠迫所以個蛋糕放歪了,所以接受佢嘅道歉同賠償。其間個男老闆聽到,個樣勁串話:賠返錢俾你囉!完全唔認為佢要了解整件事,什麼用錢解決都得,但我有小朋友在所以不能久留...但回家後從外傭口中得知個蛋糕是被男侍應跌在地上,然後拿起俾我!!!(先不要問為什麼外傭遲遲不說回家才說!)外傭說在場有客人和另一位女侍應都見到。那麼整爛蛋糕是事實,為什麼不認?做錯了事,還講了三次大話。男侍應除了沒如實告訴我蛋糕爛了,要我自己發現再追問。即使追問了還說謊:話自己不知情。最後,我好嬲,都等他們收舖再打電話向老闆娘講出成件事,原來男侍應有向老闆娘自首佢跌爛左蛋糕,老闆娘就以為佢賠了錢了事,但

原來個蛋糕俾佢整爛左!😡😡😡😡😡😡😡😡

🙁🙁仲要靜雞雞唔出聲要我久發現!!🙁🙁

那麼整爛蛋糕是事實,為什麼不認?做錯了事,還講了三次大話。男侍應除了沒如實告訴我蛋糕爛了,要我自己發現再追問。即使追問了還說謊:話自己不知情。最後,我好嬲,都等他們收舖再打電話向老闆娘講出成件事,原來男侍應有向老闆娘自首佢跌爛左蛋糕,老闆娘就以為佢賠了錢了事,但老闆娘唔知佢講左大話話自己乜都唔知,唔知佢明知自己掟爛左蛋糕但靜雞雞唔出聲😤😤

你們想想,如果回到家我才發現個蛋糕係側到得返一半,要慶生,有小朋友,情況會變成點?

一而再再而三有意隱瞞欺騙,已經唔係賠唔賠錢的問題,係責任誠信!

出得來工作都係成年人,即使樣是後生可能不懂處事,都唔代表可以講大話瞞上瞞下,打爛蛋糕,當面告訴我個事實,我接受你道歉,還可以不用你賠,我立即去買過一個新的慶生!

回家望住呢個蛋糕,又無奈又唔吉利,仲好嬲!

附上數張蛋糕相大家來評評理!

未轉手前一星期來一次,轉手後一個月來一次。
用料人價錢都不及以前,再加埋一,吸引力是減弱了,但因為香港仔無同類型港式日本料理,所以都仲有生意要等下位咁樣。

平時去一向食開角切魚生飯。鹽燒牛舌。質素ok。

但就算幾無選擇,我都盡量唔會去呢度。