2018-01-23
去開中環見客, 當然要和同事去蘭桂坊chill下啦~😏 蘭桂坊的酒吧、餐廳都不少, 不過剛好無雞不歡的小編想食炸雞🐔, 便來到「Sodam Chicken」。 其實之前小編公司叫過呢間餐廳的外送服務, 由中環送去銅鑼灣, 炸雞都可以保持到溫度和炸脆,非常值得一讚!👍🏻 而今次終於可以試下即叫即炸的炸雞啦!😎 「Sodam Chicken」主打炸雞或焗雞, 口味有10多款之多, 常見口味如原味、醬油、香蔥、芝士、甜辣等都有,價錢由$135-$198, 除炸雞外, 還有沙律、烤豬仔骨、冷麵、薄餅和鍋物等。 之前見不少blogger在FB和IG上洗版「Sodam Chicken」既太陽芝士炸雞,賣相相當吸引! 今次就親身試下啦!💃🏻 太陽芝士炸雞($198) 芝士炸雞食得多, 蘸芝士醬食炸雞都試過好幾次, 但「Sodam Chicken」的「芝」味真的很突出, 可能是小編食過最「芝」味derrrr~😋👍🏻 原個鐵板上陣,賣相夠晒吸引,最岩相機食先!😎 以農夫包盛載着三種不同芝士:水牛芝士、車打芝士和秘製芝士醬汁, 表層焗至金黃色,未食已經香氣撲鼻~ 再配上炸得香脆的炸
當然要和同事去蘭桂坊chill下啦~😏
蘭桂坊的酒吧、餐廳都不少,
不過剛好無雞不歡的小編想食炸雞🐔,
便來到「Sodam Chicken」。
其實之前小編公司叫過呢間餐廳的外送服務,
由中環送去銅鑼灣,
炸雞都可以保持到溫度和炸脆,非常值得一讚!👍🏻
而今次終於可以試下即叫即炸的炸雞啦!😎
「Sodam Chicken」主打炸雞或焗雞,
口味有10多款之多,
除炸雞外,
還有沙律、烤豬仔骨、冷麵、薄餅和鍋物等。
今次就親身試下啦!💃🏻
太陽芝士炸雞($198)
芝士炸雞食得多,
蘸芝士醬食炸雞都試過好幾次,
但「Sodam Chicken」的「芝」味真的很突出,
可能是小編食過最「芝」味derrrr~😋👍🏻
原個鐵板上陣,賣相夠晒吸引,最岩相機食先!😎
表層焗至金黃色,未食已經香氣撲鼻~
再配上炸得香脆的炸雞,
薄薄的炸皮,無骨又啖啖肉,
用炸雞卷起一圈圈拉絲芝士🧀,「芝」味更無窮!
還可以切開農夫包蘸芝士吃,
真係好邪惡呀!😏
由於炸雞真的好食到無得彈,
所以我們追加了一客蜜糖芥末香蔥炸雞($155),
今次我們選了有骨炸雞🍗,
因為啜骨會有另一番風味,
而且貼緊雞骨的雞肉多數都比較嫩滑~😂
炸雞炸得香口鬆脆,
裏面肉質軟嫩多汁,
再淋上蜜糖芥末醬,又香甜,又惹味!
食炸雞點少得啤酒🍻呀!
我地每人都來一杯Asahi Bomb($78),
即韓國人最喜歡的炸彈酒,以啤酒溝燒酒,
雖然網評話呢杯好易醉,
但我又覺得無咩野喎,
感覺同飲啤酒一樣,
不過加左燒酒,酒精濃度係會增加左既~😂